Банкеръ Daily

Свят

Влязоха в сила американските санкции срещу Иран

Влезе в сила решението на САЩ отново да наложи на Иран тежките икономически санкции, която бяха вдигнати след историческото споразумение за ядрената програма на Техеран от 2015 г., съобщиха АФП и ДПА. През май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от сделката.

Първата група санкции, засягащи финансовите трансакции, автомобилния сектор, търговската авиация и износа на килими и хранителни продукти, влезе в сила в полунощ източноамериканско време (7.01 ч българско). През ноември ще влязат в сила втора група санкции - срещу енергийния и банковия сектор на Иран.

САЩ заявиха, че водят по отношение на Техеран политика на "максимален икономически натиск върху режима" и настояват, че не искат да сменят режима, а да "променят поведението му".

Вашингтон все повече се фокусира върху регионалната роля на Техеран в Близкия изток, макар че този аспект не е предмет на ядрената сделка. Няма доказателства, че Иран не я спазва, отбелязва ДПА.

Доналд Тръмп сега се стреми да изгради глобална коалиция за връщане на санкциите. Много от партньорите на САЩ обаче продължават да подкрепят ядреното споразумение и не виждат признаци за нарушаване на условията му от Иран.

Господстващата роля на САЩ в световната финансова система означава, че Вашингтон е в състояние да притиска държави и компании да се съгласят, отбелязва ДПА. Американски служител каза, че иранското правителство използва освободени от ядрената сделка финансови ресурси, за "да разпространява човешката нищета". Сега САЩ се опитват да се заемат с "тоталността на иранската заплаха" в Близкия изток.

"Нищо от това не е необходимо да се случва", заяви служителят за санкциите. По думите му Тръмп иска да се срещне с иранското ръководство за преговори "по всяко време".

Facebook logo
Бъдете с нас и във