Банкеръ Daily

Свят

Властите в Турция предлагат момичетата да се омъжват за своите изнасилвачи

Турският парламент предстои да разгледа законопроект, позволяващ на мъжете, обвинени в секс с момичета, да избегнат наказание като се оженят за жертвите си, съобщава "Индипендънт"

Противоречивият законопроект, наречен "омъжи се за изнасилвача си“, който законодателите планират да внесат в турския парламент в края на януари, предизвика огромно възмущение сред защитниците на правата на жените в страната. 

Противниците на мярката в лицето на опозиционната "Народнодемократична партия", призовават правителството да наложи вето върху закона. Мотивите им са, че чрез противоречивите му текстове не само узаконява брака с деца и изнасилването, но също така се поощрява и насилието над деца и сексуалната експлоатация. 

Подобен законопроект беше отхвърлен в Турция през 2016 г. след национални и глобални протести. Според текстовете му се предвиждаше помилване мъжете, ако правят секс с момиче под 18 години, но без да "използват принуда или заплаха".

От ООН предупредиха, че законопроектът ще създаде предпоставки за безнаказаност за насилниците на деца и ще остави жертвите уязвими за допълнително малтретиране от страна на техните нападатели.

Подобни закони се приемат в различни страни по света - главно в Близкия Изток и Северна Африка, под претекст, че така се защитава "честта на семейството".

Въпреки че в Турция минималната възраст за встъпване в брак по закон е 18 години, според доклада на правителството за 2018 г. през последните 10 години са омъжени 482 908 непълнолетни момичета. 

Насилието над жени и момичета е широко разпространено в Турция. 38% от жените в страната са претърпели физическо или сексуално насилие от партньор според данни на ООН. 

По време на среща на върха в Истанбул през 2014 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че равенството между мъжете и жените е "против природата". 

През 2016 г. Ердоган призова жените да имат поне три деца и посочи, че животът на жената е непълноценен, ако тя не роди. "Жена, която казва "Понеже работя, няма да бъда майка", всъщност отрича своята женственост. Жена, която отхвърля майчинството, която не си стои вкъщи, колкото и да е успешна в работата си, все пак е по-непълноценна", смята турският лидер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във