Банкеръ Daily

Свят

Властите в Москва задържаха над 800 души, настояващи за свободни избори

Най-малко 800 души, участващи в демонстрация с искане за свободни избори в Москва, задържа руската полиция, предаде Ройтерс.

Независимата мониторингова организация "ОВД-инфо" обяви, че са били задържани 828 души, а лежащи в безпомощно състояние на земята хора са били бити с палки. Полицията съобщи за 600 ареста и добави, че в протеста са взели участие 1500 души. 

Хората протестираха в знак на недоволство срещу отказа да бъдат регистрирани близо 30 кандидати за местните избори в руската столица, които ще се проведат през септември. Официалният мотив за отказа е, че те не били събрали необходимите около 5000 подписа за регистрация. Потърпевшите обаче отричат и твърдят, че документите за кандидатурата им са били изрядни. Сред задържаните е и водещата опозиционерка Любов Собол, докато отивала към митинга срещу изключването на независими и опозиционни кандидати от изборите за общински съвет на Москва. 

Преди седмица по време на протест полицията задържа около 1400 протестиращи и би някои от тях с палки.

В същото време руските власти започнаха разследване за предполагаемо пране на пари на стойност 1 милиард рубли (15,3 милиона долара) срещу фондацията за борба с корупцията на опозиционера Алексей Навални. Навални и неговите съюзници казват, че фондацията, която публикува редица неудобни разследващи материали за представители на властта, е финансирана прозрачно с дарения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във