Банкеръ Daily

Свят

Властите в Хонконг замразяват закона за екстрадиране към Китай

Властите в Хонконг ще отложат по-нататъшното придвижване на спорния законопроект, предвиждащ разрешаване на екстрадициите от китайския специален административен район към континентален Китай заради невижданите масови протести там, съобщи днес радиостанция Ар Ти Ейч Кей, позовавайки се на източник в правителството. С подобни съобщения излязоха и други местни медии, предадоха световните агенции. 

В резултат на масовия гняв и съпътстваните от насилие многолюдни протести в бившата британска колония подкрепата за законопроекта е започнала да намалява и няколко прокитайски политици и високопоставен съветник на главната администраторка на Хонконг Кари Лам са призовали вчера въпросът за неговото гласуване да бъде изваден от дневния ред за известно време.

Законопроектът за екстрадицията, отнасящ се за 7-те милиона местни жители, за чуждестранните и китайските граждани, живеещи или пътуващи през града, предизвика опасения у мнозина, че може да застраши юридическата автономия, която гарантира статута на Хонконг като международен финансов център. 

Самата Лам изхождаше от необходимостта чрез този законопроект да бъде създаден механизъм да бъдат предавани в континентален Китай лица, укриващи се от правосъдието в тази автономна територия с особен административен статут.

Поддръжниците на опозицията се опасяват, че този нов режим  може да се разпространи не само върху съдените за криминални и корупционни престъпления, но и върху правозащитниците, и обвиняват Пекин, че засилва намесата си във вътрешните работи на Хонконг, който има гарантирана широка степен на автономия до 2047 г. 

Избухналите тази седмица битки между полицията и протестиращите в бившата британска колония доведоха до най-острата политическа криза, след като комунистически континентален Китай  си върна контрола над Хонконг през 1997 г. с обещание да не се меси в работата на местната съдена система и да спазва гарантираните там граждански свободи, отбелязва Асошиейтед прес. 

Около 80 души бяха ранени при уличните сблъсъци през последните дни, десетки са и арестуваните. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във