Банкеръ Daily

Свят

Властите в Хонконг няма да изтеглят законопроекта за екстрадиране към Китай

Пропекинските местни власти в Хонконг обявиха, че не смятат да изтеглят спорен законопроект, позволяващ екстрадиране на местни жители към Китай, въпреки състоялия се вчера огромен протест срещу него, предаде Франс прес.

"Това е много важен закон, който ще позволи на справедливостта да възтържествува и ще гарантира, че Хонконг изпълнява своите международни задължения в областта на трансграничната и транснационалната престъпност", заяви пред журналисти главният администратор на китайския специален административен район Кари Лам.

Хонконгските власти се опитват да прокарат спорния закон, който ще позволи екстрадиции към всякакви юрисдикции, с които не съществува двустранно споразумение, включително континентален Китай. Текстът предизвика силни емоции във всички слоеве на хонконгското общество, което критикува непрозрачния и политизиран характер на китайската съдебна система, отбелязва Франс прес.

Вчера стотици хиляди хора протестираха по улиците на Хонконг въпреки задушната тропическа горещина. Организаторите заявиха, че са се събрали 1 милион души, според полицията броят им е бил 240 000. Това е най-големият протест в Хонконг след 1997 г., когато Великобритания върна острова на Китайската народна република.

"Законът ще бъде разгледан на второ четене на 12 юни", заяви Кари Лам. Тя отхвърли обвиненията, че пренебрегва общественото мнение, подчертавайки, че нейното правителство вече е направило големи отстъпки, за да гарантира запазването на свободите в Хонконг, и че текстът е в съответствие с международните изисквания в областта на правата на човека.

Китайският държавен в. "Чайна дейли" обвини днес "чужди сили" в опит да дестабилизират Хонконг, предаде ДПА.

В редакционна статия изданието определя протестиращите срещу закона като пионки, използвани от опозицията и нейните чуждестранни съюзници, за да подкопаят доверието към правителството.

"Някои чужди сили използват възможността да приложат собствената си стратегия да навредят на Китай, опитвайки се да създадат хаос в Хонконг", се казва в коментара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във