Банкеръ Daily

Свят

Владимир Путин и Реджеп Ердоган обсъдиха промяната на статута на "Света София"

Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, са обсъдили ситуацията около промяната на статута на храма "Света София"в Истанбул от музей в джамия, предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на пресслужбата на Кремъл след телефонен разговор между двамата лидери, състоял се по инициатива на турската страна.

Владимир Путин е обърнал внимание на Реджеп Тайип Ердоган на значителния обществен отзвук, който е предизвикало в Русия решението за промяна на статута на храма "Света София" в Истанбул.

Турският президент е дал съответни пояснения, отбелязвайки, че достъпът до този уникален паметник на световната цивилизация ще бъде гарантиран за всички желаещи, включително чуждестранни граждани, и ще бъде осигурено съхраняване на християнските светини, се посочва в съобщението.

Германското правителство съжалява за решението на Анкара да превърне "Света София" в Истанбул от музей в джамия, заяви на брифинг днес правителственият говорител Щефен Зайберт, цитиран от ТАСС.

"Правителството на Германия прие със съжаление решението на Турция. Храмът "Света София" има голямо културно-историческо и религиозно значение - както за християнството, така и за исляма", заяви Зайберт. "Сега трябва да се види какви ще бъдат по-нататъшните решения за използването и оформлението", добави той.

По думите му статутът на "Света София" на музей е гарантирал свободния достъп до храма за всеки желаещ да го види, независимо от вероизповеданието му.

От своя страна министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн също осъди решението на Турция, като заяви, че то е крачка назад в отношенията й с ЕС, както и въобще по отношение на мястото й в света, предаде ДПА.

"Това е удар срещу Алианса на цивилизациите", посочи Аселборн.

Подкрепяният от ООН Алианс на цивилизациите беше основан през 2005 г. по инициатива на тогавашния испански премиер Хосе Луис Сапатеро и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, за да засили междурелигиозния диалог и да сближи Изтока и Запада.

"С този ход Турция заличи това развитие", изтъкна още Аселборн преди среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

На 10 юли Държавният съвет /висшият административен съд на Турция/ отмени правителствено решение от 1934 г. за превръщане на "Света София" от джамия в музей. След това президентът Ердоган подписа указ, съгласно който "Света София" се отваря за мюсюлманско богослужение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във