Банкеръ Daily

Свят

Вкараха в затвора Челси Манинг заради отказ да даде показания

Челси Манинг

Бившият анализатор от военното разузнаване на САЩ Челси (по-рано Брадли) Манинг бе изпратена обратно в затвора, след като за пореден път отказа да свидетелства в дело, включващо "Уикилийкс", съобщиха световните агенции.

Американското правителство обвинява основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в заговор с Манинг, за да публикува множество класифицирани материали през 2010 година.

Манинг днес бе осъдена за обида към съда заради втори отказ да сътрудничи и бе изпратена обратно в център за задържане в щата Вирджиния.

Съдията разпореди и глоба от 500 долара дневно за период от 30 дни, ако тя продължава да отказва, като след 60 дни глобата ще се увеличи на 1000 долара дневно, съобщи американска медия.

Няколко дни по-рано Манинг бе освободена от същия затвор, където бе задържана два месеца за отказа си да свидетелства.

"По-скоро ще гладувам до смърт, отколкото да променя позицията си по този въпрос" заяви Манинг пред съда, преди да бъде отведена в затвора за задържане, което може да продължи до 18 месеца, според Ен Би Си.

Информацията за делото е засекретена, но според медии то е свързано с "Уикилийкс" и Асандж.

Манинг бе освободена през 2017 г. след седем години в затвора, след като бившият президент Барак Обама я помилва и замени 35-годишната й присъда за предоставяне на документи на "Уикилийкс". В затвора Манинг смени пола и името си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във