Банкеръ Daily

Свят

"Витоша" е първият природен парк в България и на Балканския полуостров

Отпадна забраната за посещения на природни паркове и планини. И от днес Природен парк "Витоша" е отворен за разходка. Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от кв. "Драгалевци" до Морените и от кв. "Бояна" до Златните мостове, Ветровала и Офелиите, съобщиха от управлението на природния парк.

Между 11.00 и 14.00 часа тези пътища ще се затварят за автомобили.

На паркинга на хижа "Алеко" ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.
За да не се допуска събирането на много хора на едно място, автобусните линии, които пътуват до Витоша, остават спрени.

При разходка в планината спазвайте дистанция от минимум 2.5 м, съветват от природния парк. При разговори с други хора, поставяйте маска или шал.

Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.

"Витоша" е първият природен парк в България и на Балканския полуостров. Обявен е за такъв една година след Лондонското определение за национални паркове. През 1936 г., под влияние на Съюза за защита на природата - инициатор и за обявяването му, е изготвена и обнародвана Наредба - закон за защита на родната природа, според която паркът не е вече национален, а народен. Едновременно с това до 1952 г. действа специален Правилник за стопанисване и управление на Народен парк Витоша и включените в него бранища.

С постановление на Министерски съвет от 27 октомври 1934 г. заедно със самия парк е създаден резерват "Бистришко бранище", който се намира на територията на парка. Този резерват по-късно получава статут на биосферен резерват и е сред от 16-те резервата от мрежата на биосферните резервати в България. По-късно е създаден и вторият резерват в парка "Торфено бранище".

Витоша с нейната голяма територия и природно разнообразие от извори, реки, водопади, торфища, морени и гори винаги е привличало и занимавало природолюбителя и туриста. Този интерес и възможност за посещение се засилва и от непосредствената близост на Витоша до столицата. И затова не е случайно, че като начало на модерен и организиран туризъм се приема първият излет до Черни връх на 28 август 1895 г., организиран от писателя Алеко Константинов.

В рамките на природния парк е и природната забележителност Духлата (наричана още Боснешката пещера). Такава е от 1962 година. Намира се в югозападната част на Витоша, на десния бряг на река Струма, в близост до село Боснек в община перник. Входът на пещерата е на самия път между Боснек и Чуйпетлово.

Името на пещерата е свързано със звука, който вятърът издава при преминаването си през входа на пещерата.

Духлата е най-дългата пещера в България - с дължина 17 600 м и с дълбочина 53 метра. Според друг източник обаче, тя е с дължина 18 200 м и дълбочина 53 метра. Пещерата представлява сложна многоетажна, лабиринтна система, разположена на шест етажа. Духлата е една от най-сложните пещерни системи в България и е създадена от подземните течения на река Струма. Тя представлява лабиринт от тунели, галерии, подземни езера, водопади и синтрови образувания. В пещерата са установени 22 вида пещерни животни, сред които шест вида прилепи. Там има голямо разнообразие от пещерни образувания.

Духлата е добре проучена и картирана, изключително природно богатство, а тръпката да покориш най-голямата българска пещера е несравнимо екстремно приключение, което привлича все повече и повече ентусиасти. Красотата на Духлата е обусловена и от великолепните пещерни образования, които допълват вълнуващата картина на подземния ѝ свят. Има множество красиви синтрови езера по цялото ѝ протежение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във