Банкеръ Daily

Свят

"Витол" - "магистърът" по корупция

От години най-едрият търговец на петрол в света уверява, че проявява "нулева толерантност" към корупцията. Днес обаче "Витол" признава, че е плащал подкупи чрез мрежа от кухи фирми и несъществуващи контракти.

През юли 2020-а се разбра, че компанията е подкупвала правителствени чиновници в Еквадор и Мексико. В Бразилия пък изпълнителен директор на "Витол" е пращал пари на търговци от "Петролео Бразилиейро" ("Петробра") в замяна на "златно число" - цената, която "Витол" трябва да предложи, за да спечели търгове за петролни продукти на бразилския държавен нефтен гигант.   

Разкритията, които са част от специално извънсъдебно споразумение между американското поделение на "Витол груп" и щатското министерство на правосъдието, са част от скандала за подкупи "Carwash", охарактеризиран от шефа на "Петробра" като "магистърска степен по корупция". 

Тези новини са сериозен проблем за всички търговци на суровини и подкопават усилията им да изчистят репутацията си на измамници от времето на Марк Рич - "пионерът" в сферата на злоупотребите в сектора, прекарал две десетилетия в изгнание, бягайки от американското правосъдие. 

"Рискът търговците да бъдат компрометирани при подобни скандали е огромен", коментира Жан-Франсоа Ламбер - консултант и бивш банкер в областта на търговските финанси. Той добавя, че "неправомерното поведение просто не се толерира повече и подобни престъпления излизат наяве рано или късно". 

Златното число

В неформално извънсъдебно споразумение "Витол" се е съгласил да плати малко над 160 млн. щ. долара на регулаторите в САЩ и в Бразилия и е признал, че е подкупвал държавни чиновници повече от десетилетие - между 2005-а и 2020-а, сочат документи на американското министерство на правосъдието. Главният изпълнителен директор на компанията Ръсел Харди уверява, че той и колегите му осъзнават сериозността на постъпките си и са доволни, че проблемът вече е разрешен. Харди обещава да продължи да подобрява качеството на услугите и контрола. 

"Витол" е платил подкупи за над 8 млн. щ. долара на изпълнителни директори на "Петробра" между 2005-а и 2014-а, сочат документи на щатското министерство на правосъдието. В замяна официалните представители на бразилската петролна компания са давали на търговската къща ценна информация за провежданите търгове, включително цената на най-високите оферти на конкурентите. Това означава, че "Витол" е можел да наддава за петролните продукти на "Петробра" точно на печелившата цена. На жаргона на търговската къща това е маркирано като "златно число". Във вътрешни имейли между търговците на "Витол" информацията от официалните представители на "Петробра" е маркирана като "ЧАСТНА И КОНФИДЕНЦИАЛНА", по информация на щатската Комисия за търговия на фючърси. 

"Петробра" твърди, че е жертва на измами, разкрити от разследването Carwash, и че сътрудничи на разследването. 

Търговски трикове

Механизмът, който "Витол" е използвал, за да плаща подкупи, не е революционен. Швейцарското поделение на търговеца, което осъществява голяма част от фирмените операции, е изпращало пари на посреднически компании чрез банкови сметки в САЩ, Кюрасао, Каймановите острови, Бахамите, Португалия и Бразилия. В някои случаи парите са били обменяни в бразилска валута чрез т. нар. "долейро" - професионален перач на пари, преди те да бъдат изпратени в брой на търговец в "Петробра", сочат документи на американското министерство на правосъдието. 

"Витол" и индивидите, включени в схемата, са издавали фалшиви фактури, според които плащанията са за консултантски услуги и "пазарно разузнаване". Търговците са общували с прякори като "батман", "тигър", "Фил Колинс", "делфин", "Попай" и "Беб". 

Или, както обобщава Джордж Волошин - директор на корпоративното разузнаване и разследвания в "Аперио интелиджънс", "кухи и офшорни компании, фалшиви консултантски договори, фалшиви фактури, подправени интернет сметки - нищо ново под слънцето". Заключнието на експерта: "търговските трикове са се променили малко в сравнение с предишното столетие".

Секторният надзор

Властите в САЩ и Бразилия разследват и конкурентите на "Витол" - "Гленкор" и "Трафигура груп" - по подобни обвинения. В началото на декември бразилската прокуратура е завела гражданско дело срещу "Трафигура" и някои от висшестоящите изпълнителни директори на групата по подозрения, че те също са плащали подкупи на мениджъри на "Петробра". 

"Трафигура" съобщи, че е наела правната кантора Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan да прегреда обвиненията. Засега фирмените инспектори са на мнение, че "всякакви твърдения, че сегашният мениджмънт е замесен или знае за евентуални неправомерни плащания към "Петробра", не са потвърдени от доказателства и са неверни". 

"Гленкор", който е най-едрият търговец на метали в света, отказва коментар. Компанията вече потвърди, че сътрудничи на бразилското следствие. 

Компрометиращи заглавия

Неправителствени организации и регулатори подчертават, че разследванията и извънсъдебното споразумение с "Витол" обосновават призивите им за по-стриктен надзор върху търговците на суровини в Швейцария, където е централният офис на "Гленкор" и основният бизнес на "Витол" и "Трафигура".   

Според Ан Фишман - експерт по операциите със суровини в швейцарската неправителствена организация Public Eye - "в сетор, където преобладават непрозрачни практики, швейцарските търговци отново са влезли в новините, при това за нередни деяния. Което посазва, че регулирането на този сектор в Швейцария е прекалено закъсняло".

Американското министерство на правосъдието е разпоредило на "Витол" да подава отчети в секцията за измами на ведомството веднъж годишно за период от три години, съобразно програмата за реабилитиране и спазване на изискванията за вътрешен контрол и политики.

Facebook logo
Бъдете с нас и във