Параграф22 Daily

Свят

Висшият съдебен съвет на Ирак се опълчи срещу Муктада Садр

Муктада Садр

От Висшия съдебен съвет на Ирак излязоха с позиция, че не разполагат с правомощия да разпуснат парламента, предаде Асошиейтед прес.

Тяхното изявление бе направено, след като преди няколко дни влиятелният шиитски лидер Муктада Садр призова ръководния орган на съдебната система да разпусне парламента, за да се проведат нови избори. Садр, чиито последователи щурмуваха парламента по-рано този месец, обяви в сряда в профила си в "Туитър", че съдебната власт разполага с една седмица, за да разпусне парламента.

Членовете на Висшия съдебен съвет проведоха заседанието си в неделя, след което обявиха позицията си и призоваха политическите сили да не намесват съдебната власт в противоборствата и в политическото си надпреварване.

Очаква се решението на Висшия съдебен съвет да засили напрежението между последователите на Садр и привържениците на проиранските фракции в Ирак. Още повече, че вчера, на 13 август, Садр призова последователите си да се готвят да излизат на протести в цял Ирак.

Политическият блок на Муктада Садр спечели най-много места в парламента на последните избори, но не успя да сформира парламентарно мнозинство. Това именно предизвика сериозна политическа криза в Ирак.

Facebook logo
Бъдете с нас и във