Банкеръ Daily

Свят

Висш съдия иска план "Маршал" за върховенството на закона в ЕС

Жозе-Игрежа Матуш

Председателят на Европейската асоциация на съдиите Жозе-Игрежа Матуш настоя за изработването на план "Маршал", свързан с върховенството на закона в ЕС. Изказването му бе пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент по време на дебат за ситуацията в Полша след реформите в съдебната система.

Въпреки предприетите досега действия, положението с върховенството на закона в Полша е по-зле от когато и да било, подчерта Жозе Матуш.

"ЕС се нуждае от план „Маршал“ за върховенството на закона или поне европейските съдии биха искали да усетят същото ниво на решителност, което съществува в този план за решаването на икономическите проблеми и за ключови елементи за независимостта на правосъдието. Има конкретна заплаха от явлението "копи пейст" на примерите, които дават Полша и Унгария, в други държави, в т.ч. и страни-членки на ЕС, заяви той.

Председателката на полската асоциация на съдиите Йоана-Хетнаровиц Сикора посочи конкретен  пример с прокурорка, заела се да разследва провеждането на президентските избори по време на пандемия. Тя каза, че разследването й е било отнето, а срещу нея е започнало дисциплинарно производство. Повечето председатели на политически групи подкрепиха изказванията на двамата оратори и призоваха Европейската комисия да действа по-решително срещу Полша.

Facebook logo
Бъдете с нас и във