Банкеръ Daily

Свят

Висш служител на сръбското правителство почина от коронавируса

Бранислав Блажич, високопоставен служител на сръбското правителство, е починал от новия коронавирус. Смъртта му е била потвърдена от сръбските власти, съобщи ДПА, като се позовава на сръбския вестник "Блиц".

Блажич, държавен секретар на министерството на опазването на околната среда, е посетил родния си град Кикинда, една от горещите точки на разпространението на заразата в Сърбия, в средата на март.

Той е бил приет в болница на 25 март с тежки симптоми на Ковид-19.

Блажич беше изтъкнат член на Прогресивната партия на президента Александър Вучич.

В Сърбия през последните 24 часа са регистрирани нови 5 смъртни случая и 160 нови заразени с коронавирус, съобщи днес епидемиологът Дария Кисич-Тепавчевич, цитирана от Танюг.

С това общият брой на заразените достигна 1060 души, а броят на смъртните случаи - 28.

В момента в Сърбия са хоспитализириани 648 пациенти, а 72 са на респиратор.

До днес в 15 часа в Сърбия са тествани общо 4371 души, от които 1060 са дали положителен резултат.

Подготвена всеобхватна програма от икономически мерки за намаляване на негативния ефект от пандемията от коронавируса и в подкрепа на икономиката на Сърбия за запазване на заетостта на стойност 5,1 милиарда евро, съобщи сръбският министър на финансите Синиша Мали.

Пакетът от мерки е подготвен внимателно и са предвидени всички възможни последици от кризата за нашата икономика, взет е предвид и опитът на други страни, каза той.

Пакетът предвижда четири групи мерки, като основните цели са запазване на икономическата стабилност и оказване на подкрепа на малките и средни предприятия в частния сектор. Няма да има подкрепа за онези, които са освобождавали работници, подчерта министърът.

Мали, който представи икономическите мерки заедно с председателя на Стопанската камара Марко Чадеж, добави, че по мерките е работено през последните десет дни. Четирите групи мерки са мерки в сферата на данъчната политика, директна помощ за частния сектор, мерки за запазване на ликвидността и останали мерки.

През следващите десетина дни правителството ще приеме правна рамка, която ще даде възможност за прилагане на икономическите мерки за поддържане на икономиката, каза министърът.

Програмата ще бъде финансирана от резервите на бюджета, които са достатъчни, на пазара на местния и чуждестранния капитал.

Правителството е категорично, че няма да има намаление на заплатите в държавния сектор, нито освобождаване на служители, нито намаляване на заплати и пенсии, защото в бюджета има достатъчно средства, заяви министърът.

Обмисля се помощ за най-застрашените сектори като ресторантьорство, хотелиерство и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във