Банкеръ Daily

Свят

Вишеградската четворка ще се води от своите принципи за миграцията

Матеуш Моравецки

Страните от Вишеградската четворка са готови да обсъдят новата миграционна стратегия на ЕС, но водени от своите принципи, заяви днес полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от ТАСС.

Той говори на пресконференция в Брюксел, състояла се след среща на лидерите на тези централноевропейски държави с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По време на разговорите е била обсъдена новата миграционна стратегия на ЕК, представена вчера, съобщи Моравецки.

Полският премиер припомни, че страните от Вишеградската група гледат еднозначно на този въпрос. "Има принципи, които ние поддържаме, за необходимост от осигуряване на възможно най-твърда, ефективна политика, касаеща контрола на границите и помощта на местата, откъдето потенциалните мигранти биха могли да потеглят от Европа", каза той.

Моравецки предупреди, че "проблемите трябва да се решават на място, за да си нямаме после работа с такива големи и много спорни предложения в областта на миграционната политика като онези, които бяха направени през 2015 г., 2016 г. и 2017 г.".

"Днес ние заедно представихме нашата гледна точка. Тя е предварителна. Този миграционен пакет наброява няколкостотин страници и е нужно внимателно да го анализираме. Ние сме открити за подкрепа в различни форми, но ние имаме свои принципи, които поддържаме", подчерта полският премиер.

Унгарският му колега Виктор Орбан заяви, че миграционната реформа, предложена вчера от Брюксел, не е пробив, предаде Франс прес.

"В основата си миграционният подход остава все така непроменен. Пробив няма", каза Орбан и припомни, че позицията на Унгария е миграцията да бъде спряна.

Мигрантите, влизащи в ЕС, трябва да бъдат спирани и връщани в родните си страни, заяви чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от Ройтерс.

Той поиска още жителите на емигрантски държави да получават помощ на място, за да не поемат към Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във