Банкеръ Daily

Свят

Вишеградската четворка призова ЕК да подкрепи ядрената енергия

АЕЦ „Пакш“ осигурява 48% от електроенергията на Унгария. 

Министри от Унгария, Словакия, Чехия и Полша (т.нар. Вишеградска четворка) се срещнаха  близо до АЕЦ „Пакш“, която осигурява 48% от електроенергията на Унгария.  Те подписаха изявление за важността на атомната енергия за климатичната неутралност и подчертаха „суверенните права“ на всяка страна членка на ЕС да определя своя собствен енергиен микс.

„С моите колеги се съгласихме, че без атомна енергия няма да е възможно да постигнем целите за климатична неутралност“, подчерта словашкият министър на икономиката Карол Галек.  Вишеградската четворка призова Европейската комисия да одобри включването на атомната енергия в таксономията за устойчиви инвестиции.  

Изтекли документи в началото на месеца показаха, че в Брюксел се разглежда възможността проекти, свързани с ядрената енергия и с природния газ, да могат да получават финансиране по програмите за "Зелен преход". Което бе определено като „научен позор“ от активисти, убедени, че това ще навреди на доверието в общността по отношение на зеленото финансиране.

Новината дойде след декларацията на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че изпълнителната власт на съюза скоро ще внесе предложения за включването на газа и ядрената енергия като част от правилника за зелено финансиране.

„Нуждаем се от повече възобновяеми източници. Те са по-евтини, не отделят въглеродни емисии и могат да оперират в домашни условия”, написа фон дер Лайен в Туитър след среща на върха на ЕС преди две седмици. На нея лидерите обсъдиха реакцията на блока на покачващите се цени на енергията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във