Банкеръ Weekly

Свят

Вишеградци провалят плановете на ЕК за миграцията

Виктор Орбан пък поиска оставката на Вера Йоурова, защото го "унижава".

Премиерите на Словакия Игор Матович, на Полша Матеуш Моравецки, на Унгария Виктор Орбан и на Чехия Андрей Бабиш (отляво надясно)
S 250 cc14f6a1 79a7 48ad baa5 69ec3dfee61c
S 250 0c153d53 9a92 4cd8 998f 73af052da9e4

Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия и Словакия, е на път провали амбициозните планове на Европейската комисия за миграцията. Председателката Урсула фон дер Лайен не успя да ги убеди, че е намерила начин никога да не се повтори кризата от 2015 г.

Вишеградци категорично заявиха, че най-добрият план за миграцията е да няма мигранти. Те отхвърлиха плана на Фон дер Лайен, представен в Брюксел миналата седмица, а после бяха извикани на среща с председателката.

Най-дразнеща според тях е частта за "задължителната отговорност“. Според новите правила страните ще имат избор дали да приемат мигранти, или да помогнат за връщането им у дома. Помощта може да е логистична или финансова.Така например ако дадена страна приеме бежанци от друга държава в ЕС, тя ще получава от европейския бюджет по 10 000 евро на човек. При малолетни мигранти предвидената сума е 12 000 евро. Ключовият момент на новия пакт е, че страните-членки са задължени да поемат отговорност. Държавите ще бъдат и правно задължени да дават принос, който ще бъде изчисляван въз основа на техния брутен вътрешен продукт и население. Приносът ще зависи от нуждите и от това дали се провеждат морски операции за спасяване, дали е налице миграционен натиск или остра криза. 

В близкото минало

Вишеградската четворка беше най-големия враг на предишния план,

основан на квоти за разпределяне на мигранти. Тогава четирите държави заявиха, че няма да приемат нито един. Заплахите не ги спряха, както и фактът, че Унгария и Полша са разследвани от ЕС за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации.

След срещата с Фон дер Лайен, премиерите на Полша, Унгария и Чехия посочиха, че позицията им е категорична. Словашкият премиер Игор Матович не можа да присъства, но упълномощи Чехия да го представлява.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Полша и сега помага. След пожара в най-големия бежански лагер на континтента „Мория“ на гръцкия остров Лесбос, Варшава изпрати модулни домове, които да помогнат за възстановяването на лагера. Унгарският премиер Виктор Орбан пък смята, че промяната в името на плана, не променя нищо, тъй като повечето конфликтни точки ще останат. Той подчерта, че външните граници на ЕС трябва да “останат съвършено запечатани”, а унгарските политици ще отхвърлят всяко политическо изнудване.

Чешкият премиер Андрей Бабиш обяви, че Прага няма да участва в никакво преместване на мигранти, а също така отхвърли като безсмислена концепцията за “задължителна солидарност“, предложена от Комисията.Според него ЕС ще си свърши работата, когато никой не си позволява да влиза на негова територия без разрешение.

 Еврокомисарка обиди Орбан 

Докато Брюксел е зает да критикува унгарското правителство заради върховенството на закона и независимостта на съдебната система, премиерът Виктор Орбан поиска оставката на зам.-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова. Причината са “унизителни публични изявления“.

В интервю, публикувано в сп. “Шпигел“ Йоурова казва: „Г-н Орбан обича да казва, че изгражда нелиберална демокрация. Бих казала: той изгражда болна демокрация.”

“Рядко се срещат критики към правителството в унгарските медии, така че голямото мнозинство унгарци може вече да не могат да формират свободно мнение“, споделя комисарят.

Орбан реагира незабавно и заяви, че прекъсва всякакъв контакт с Йоурова, а мястото й не е в евроинституциите, а вкъщи. 

Предложението на Фон дер Лайен буксува

Председателката на Еврокомисията е угрижена, че пактът за миграцията, който отне месеци труд, е пред провал. Проблемът не са само вишеградци, а и някои евродепуати.

Някои от членовете на комисията по граждански свободи в Европарламента се съмняват, че "задължителната солидарност“  ще доведе до реална промяна в европейската политика към миграцията. Според тях пактът звучи добре на хартия, но трудно ще се получи държавите да са солидарни насила, а и кой ще следи дали се спазват ангажиментите по него.

Важен момент е, че документът не гарантира дали новите правила ще намалят риска от хуманитарни бедствия като пожара в бежанския лагер на остров Лесбос. Освен това основната отговорност си остава в ръцете на страните от първа линия, които са приели мигранта. Това означава, че страните от Южна Европа няма да си решат проблемът.

Някои депутати казаха, че наличието на избор може да подтикне много държави в ЕС да изберат организирането на репатрирания и повдигнаха въпроси как изпълнението на ангажиментите ще бъде следено и как ще се сътрудничи със страните извън ЕС. Изказали се в дебата в парламентарната комисия поискаха да се запази принципът, че всички страни са длъжни да приемат преместени от страните на предна линия мигранти, а други се обявиха за по-твърд подход към тези, които пристигат без основателни причини.

В момента молбите на близо две трети от кандидатите за убежище се отхвърлят, но едва една трета от тях действително бива връщана обратно. Затова ккомисията иска да създаде "Координатор по връщането на мигранти", както и да подкрепя още по-активно държавите от ЕС при екстрадирането на бежанци чрез Агенцията за граничен контрол "Фронтекс". 

България с важна роля в новия план 

България като външна граница на ЕС ще играе важна роля според новия план на Европейската комисия за миграцията. Причината е решението, че скринингът на мигрантите ще става по външните граници, което означава, че България, Гърция, Испания, Италия, Малта ще трябва да поемат отговорността за това. Проблемът е, че още не е съвсем ясно как стои въпросът с допълнителните разходи. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон обеща финансова и експертна подкрепа за България, но това не зависи от нея, а от бюджета за миграция. А общият бюджет на ЕС и фондът за възстановяване, където са заложени тези пари, все още са далеч от одобрението.

"Европейската комисия е готова да подкрепи България и с финансиране, и с експертиза, ако е необходимо. Но първо предстои решение в Съвета за бюджета, вероятно ще има съкращения за миграцията, бюджетът не е финализиран и нека видим какво ще стане", каза Йохансон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във