Банкеръ Weekly

Свят

Вишеград се пропука

"Защо ни изоставяте?", сякаш пита Беата Шидло.

Полският премиер Беата Шидло отхвърли искането на Европейския съюз страната й да приеме на територията си мигранти, като го определи като шантаж. Шидло заяви, че не приема Полша да бъде наказана с орязване на част от европейските фондове заради отказа си, и определи кохезионната политика като неотменим стълб на съюза наравно със свободата на движение на стоки и услуги.

В края на юли европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос съобщи, че Брюксел е задействал втората фаза на процедурата за нарушение, подета още през юни срещу Чехия, Унгария и Полша заради отказа им да приемат мигранти според определените квоти. Успоредно с това Полша е застрашена от санкции по още една линия - заради предприетите от нея спорни реформи в съдебната система. На 28 август Варшава заяви, че реформата й отговаря на европейските стандарти и нарече безпочвени притесненията на Европейската комисия за върховенството на закона в страната. Три дни по-късно обаче заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс каза, че поляците не са предложили никакви конкретни мерки за подобряване на спорното законодателство.

Последните изявления на Шидло показват, че полските власти ще продължат да следват конфронтационния курс от последните месеци. Позициите на Полша не са за пренебрегване - като неформален лидер на Вишеградската четворка тя разчита, че общите действия заедно с останалите три държави от групата - Чехия, Унгария и Словакия - са достатъчна гаранция за защитата на интересите й пред Брюксел. В същото време обаче четворката не е хомогенна. По отношение на противопоставянето с Брюксел може да се смята, че водещи са Варшава и Будапеща, докато Прага и Братислава се опитват едновременно да се възползват от силата на групата и в същото време да не късат мостовете си към евроинституциите.

Сигналите за пукнатини между участниците в групата все повече зачестяват. Последният дойде от Будапеща, където на 31 август се срещнаха нейни висши представители. Според предварителните планове всяка от страните трябваше да бъде представена от външния си министър, но с първите си дипломати бяха само Унгария и Полша, докато Чехия и Словакия бяха представени на равнище секретари. "Бият тревожни камбани за вишеградското единство, но истината е, че ние все още сме тук", опита се да разсее тревогите унгарският външен министър Петер Сиярто, без да обясни защо членките бяха представени на различно равнище.

През последните месеци има и други признаци, че лидерите на Чехия и Словакия са стигнали до заключението, че за страните им ще е по-добре да са в по-добри отношения с германо-френското ядро на съюза. Още повече, че Париж и Берлин възнамеряват да дадат нов тласък на интеграцията в Евросъюза след германските избори на 24 септември. Чехия планира да получи статут на наблюдател на срещите на финансовите министри на еврозоната. А словашкият премиер Роберт Фицо отбеляза неотдавна, че фундаментите на неговата политика са близо до ядрото на Евросъюза, до Франция и до Германия.

Ясен знак, че и западните правителства не гледат по един и същи начин на членовете на Вишеградската четворка, даде и източноевропейската обиколка на френския президент Еманюел Макрон. Макрон се срещна в Залцбург с ръководителите на Чехия и Словакия, но пренебрегна правителствата на Полша и Унгария. А и не само това - той атакува директно Полша заради нежеланието й да се съгласи с промяна на директивата за командировките. Чехия и Словакия се съгласиха да приемат ревизия на директивата (без включване на транспортния сектор), срещу което френският президент изрази "разбиране" за нежеланието им да приемат мигранти по схемата за квотите. В допълнение лидерите им по никакъв начин не коментираха отсъствието от преговорите на останалите две участнички в групата, като по този начин подкопаха самата идея за Вишеградската четворка. Наистина чешкият премиер Бохуслав Соботка продължава да твърди, че четворката е най-важната платформа за регионално сътрудничество, но словашкият му колега Фицо демонстративно обръща взор към ядрото на Европа.

Както изглежда, Чехия и Словакия се опитват да се възползват от напрегнатите отношения между Брюксел и Полша и Унгария, за да извоюват по-добри позиции за себе си. Този подход ще донесе плодове в краткосрочен план, въпросът е дали в по-далечна перспектива разбиването на единството на групата няма да доведе до негативни последици и за тях?

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във