Банкеръ Daily

Свят

Виртуалната среща на върха G7 за коронавируса ще е на 19 февруари

Видеоконферентната среща на лидерите на страните от Групата на седемте (G7) ще се проведе на 19 февруари. Основните теми ще са  борбата с пандемията и справедливото разпределение на ваксините по света. Това става ясно от комюнике, разпространено от  канцеларията на  британския премиер Борис Джонсън.

Срещата на лидерите на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония и Евросъюза ще се проведе в рамките на  британското председателство на "седморката" и ще е първата от април 2020 година.

Джонсън "ще се възползва от срещата, първото голямо събитие за  президента на САЩ Джо Байдън, за да призове лидерите към съвместна работа за обединен глобален подход към пандемията". Според британския премиер по този начин ще може да се сложи край на  "националната и изключваща политика, помрачила първоначалните ответни действия на коронавируса".

Последните 12 месеца от пандемията показаха, че нито една държава не може да е в безопасност, докато "всички страни (заедно) не се защитят от  пандемията", е коментарът от Великобритания. Именно затова, считат в Лондон, използването на ваксините "ще даде нова възможност да  демонстрира ценността на международното сътрудничество".

Facebook logo
Бъдете с нас и във