Банкеръ Daily

Свят

Виртуален Давос от 25-и до 29-и януари

Световният икономически форум обяви виртуалния дневен ред на редовната си годишна среща, която по традиция се провежда присъствено всеки януари в Давос, Швейцария. Този път обаче, заради здравната криза, тя ще е онлайн и ще се състои от 25-и до 29-и януари. Темата е "Съдбоносна година за възстановяване на доверието". По нея и за предизвиктелствата за икономиката, околната среда, социалния живот и технологиите след пандемията от COVID-19 ще дискутират повече от 1500 лидери на правителства, компании и граждански общества от над 70 държави. Заключенията от виртуалното съвещание ще захранят специалните групи, работещи по глобални въпроси и проблеми за предстоящата Специална годишна среща на Световния икономически форум в Сингапур от 13 до 16 май.

Виртуалното събитие ще акцентира върху провеждането на ответни мерки, възстановяване на доверието и оформяне на необходимите политики и партньорства през 2021-а. "В контекста на пандемията от COVID-19 необходимостта от обновяване на приоритетите и реформиране на системите нараства скоростно по света", подчертава Клаус Шуоб - основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум. Шуоб допълва, че "възстановяването на доверието и засилването на сътрудничеството са жизнено важни за стимулиране на иновациите и за смели решения за ограничаване на пандемията и за силно възстановяване". Предстоящата уникална среща пък ще даде възможност на лидерите да изложат визиите си и да засегнат най-важните проблеми на нашето време, като ускорено откриване на нови работни места и защита на околната среда. 

В програмата на виртуалния форум през идната седмица са включени пет теми:

- разработване на сплотени, стабилни, устойчиви икономически системи (25 януари);

- управление на отговорна индустриална промяна и растеж (26 януари); 

- засилване на водещата роля на световните общности (27 януари);

- повишаване на употребата и контрол върху технологиите на Четвъртата индустриална революция (28 януари);

- напредък на глобалното и регионално сътрудничество (29 януари)

Сред заявилите участие във виртуалния форум държавни и правителствени ръководители са президентът на Китай - Си Дзинпин, премиерът на Индия - Нарендра Моди, министър-председателят на Япония - Йошихиде Суга, канцлерът на Германия - Ангела Меркел, президентът на Франция - Еманюел Макрон, председателят на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, премиерът на Италия - Джузепе Конте, и гръцкият му колега - Кириакос Мицотакис. 

Международните организации и правителствените агенции ще бъдат представени от генералния секретар на ООН - Антониу Гутериш, управляващия директор на МВФ - Кристалина Георгиева, генералния директор на Световната здравна организация - Тедрос Аданом Гебрейесус, американския епидемиолог Антъни Фаучи, изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика - Фатих Бирол, и много други.

Във форума ще се включат председателят на Европейската централна банка - Кристин Лагард, шефът на "Банк дьо Франс" - Франсоа Вилроа дьо Гало, и управителят на "Бенк ъф Инглънд" - Андрю Бейли. 

Частният сектор ще бъде представен от над 1000 лидери от членовете и партньорските организации на Световния икономически форум. Седем от десетте корпорации с най-висока пазарна капитализация са ангажирани целогодишно с Форума и много от тях ще вземат участие и във виртуалните дискусии през идната седмица, както и над 500 главни изпълнителни директори и председатели на фирмени бордове. 

Подобаващо присъствие са заявили и лидери на гражданското общество, чиито гласове по правило са коректив при определянето на всеки дневен ред на събитието в Давос.

Виртуалната среща ще бъде открита на 24 януари вечерта с встъпително слово на Клаус Шуоб и поздравителен адрес на Ги Пармелан - президент на Швейцарската конфедерация.

В дневния ред на виртуалната среща ще бъдат обявени и няколко инициативи на Световния икономически форум, които трябва да ускорят прехода към нулеви въглеродни емисии, да създадат нови стандарти за равенство по расов признак, да гарантират, че изкуственият интелект е разработен съобразно етичните принципи, в интерес на световното гражданско общество и за да премахне дигиталното разделение. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във