Банкеръ Daily

Свят

Вьоса Османи е новият президент на Косово

Вьоса Османи

Косовският парламент избра за президент Вьоса Османи. Тя получи подкрепата на 71 от присъстващите в залата 82 депутати от 120-членния парламент. 11 гласа бяха невалидни, а две опозиционни партии и представителите на сръбското малцинство бойкотираха вота, съобщава Ройтерс.

Възобновяването на преговорите за нормализиране на отношенията със Сърбия е приоритет за Вьоса Османи, въпреки че правителството на премиера Албин Курти от нейното движение "Самоопределение" казва, че тази тема не е сред ключовите му цели,

38-годишната Вьоса Османи е завършила в САЩ юристка и преподавателка по право. Нейната кандидатура бе издигната от управляващото ляво движение "Самоопределение", което спечели убедително предсрочните парламентарни избори през февруари. Тя ще бъде седмият президент в историята на независимо Косово и втората жена на поста.

Османи вече бе изпълняващ длъжността президент от ноември, когато нейният предшественик на поста Хашим Тачи подаде оставка, за да бъде съден по обвинения във военни престъпления, повдигнати му от трибунала в Хага.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във