Банкеръ Daily

Свят

Виорика Дънчила подаде оставка като лидер на румънските социалдемократи

Председателката на румънската Социалдемократическа партия (СДП) Виорика Дънчила подаде оставка от лидерския пост тази нощ, след като не успя да победи Клаус Йоханис на втория тур от президентските избори в неделя, съобщават румънски медии.

След над шест часа дискусии Дънчила, чието правителство бе свалено с вот на недоверие през октомври, се остави да бъде убедена да се оттегли, отбелязва информационният сайт Зиаре. Цялото ръководство на СДП бе разпуснато, след като мнозинството членове на Постоянното бюро на партията подадоха оставки.

"Това не е момент на слабост, това е проява на достойнство", заяви Дънчила и допълни, че прави този жест заради партията.

Дънчила бе номинирана за премиер през януари 2018 г. от тогавашния лидер на СДП Ливиу Драгня, който в момента излежава присъда за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение. Тя спечели 34 процента на втория тур от президентските избори, докато нейният противник Клаус Йоханис спечели втори мандат с над 65 на сто от гласовете.

За временен председател на СДП бе избран председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку, а за генерален секретар - Паул Стънеску. Новото ръководство трябва да организира редовен конгрес на партията, който най-вероятно ще се състои през февруари догодина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във