Банкеръ Daily

Свят

Виетнам спира износа на работна сила заради коронавируса

Виетнам временно прекратява износа на работна сила в чужбина заради разпространението на коронавируса. Това решение е взело министерство на труда, по въпросите на инвалидите и социалните грижи, информира днес в. "Зан чи", цитиран от ТАСС.

Ръководството на ведомството поръча на отдела за набиране на персонал за работа в чужбина да спре до края на април изпълнението на всички действащи споразумения за изпращане на виетнамски работници зад граница. Наред с това на отдела е поръчано да инструктира виетнамските трудови мигранти, които вече са в чужбина, стриктно да спазват правилата на приемащите страни за профилактика и контрол за разпространението на коронавируса.

Виетнамските работници в чужбина трябва да избягват посещението на райони, засегнати от COVID-19, а отделът за работа в чужбина е задължен да се погрижи за обезпечаване на правата и интересите на трудовите мигранти, които сега се намират в страните, обхванати от епидемията.

Износът на работна сила се разглежда от властите във Виетнам като един от най-достъпните начини за решаване на проблема със заетостта в страната.

В момента в близо 40 страни в света работят официално с трудови договори над 650 000 виетнамци. Според плана за 2020 година, приет от трудовото министерство, поне още 130 000 виетнамски граждани трябваше да бъдат наети на работа в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във