Банкеръ Daily

Свят

Виетнам не може да бъде следващият Китай

Бенет Мъри, Foreign Policy

Добри новини идват от Виетнам. Миналата седмица Министерството на планирането и инвестициите съобщи, че преките чуждестранни инвестиции в страната са нараснали с близо 70 на сто на годишна база през първите пет месеца на 2019 г., което е най-голямото увеличение от 2015-а. Това до голяма степен се дължи на търговското напрежение между САЩ и Китай, заради което американски и други чуждестранни компании се разколебаха да инвестират в Китай. Макар че Виетнам неотклонно краде инвестиции от северния си съсед от години, самите бизнесмени посочват разногласията между Пекин и Вашингтон като причина за насочването си на юг. Навсякъде цари оптимизъм за бъдещия растеж, а някои издания дори описаха Виетнам като "Китай в очакване".

Но макар че Виетнам ще продължи да процъфтява, привличайки производители с висока стойност като тайванския гигант Foxconn, който може дори да започне производство на айфони в страната, дори и най-оптимистичните резултати трябва да са придружавани с предпазливост. Инвестиционният бум е придружаван от редица краткосрочни отражения, като нарастване на цените на недвижимите имоти заради новите фабрики и подлагането на изпитание на подобряващата се, не все още не достатъчно развита виетнамска инфраструктура. Търсенето на квалифицирани работници също ще изпревари предлагането, ако растежът е прекалено бърз.

Тези проблеми няма да спрат въздигането на Виетнам. Той е една от най-бързо развиващите се страни в света, инфраструктурата му ще навакса изоставането, качеството на работната ръка ще се подобри. И макар че поскъпването на земята може да откаже някои инвеститори, онези, които няма да се уплашат, ще са именно високостойностните производства, които Виетнам така силно се надява да привлече като част от т.нар. Индустриална революция 4.0. И все пак Виетнам, 15-ата по население страна в света с около 95 млн. жители, просто не може да запълни гигантското място, което Китай заема в световната търговия.

Виетнам е с малко по-малко население от южната китайска провинция Гуандун, където през 1979 г. се появиха първите китайски специални икономически зони и която и сега заема ключово място в китайското производство. Foxconn има свое главно представителство в Гуандун, там са и седалищата на китайските технологични гиганти Huawei и ZTE. С лесния си достъп до Хонконг и морските пристанища провинцията има основен принос за китайската роля в световната икономика. Ако китайската роля в световната търговия бъде поставена под въпрос, инвестициите във Виетнам до голяма степен ще бъдат абсорбирани от Гуандун.

Виетнам е независима държава, но като такава не се ползва от облагите, които има една провинция, която част от голяма, икономически диверсифицирана страна, притежаваща най-многобройната работна ръка в света. Според последното китайско преброяване, проведено през 2010 г., около една трета от наброяващото 104 милиона население на Гуандун са мигранти от останалите части на Китай. Макар че 65-те процента селско население на Виетнам дават възможност за миграция към градовете за нуждите на производството, страната не разполага с с китайските стотици милиони, готови да пътуват, за да попълват работни места. Фабриките в делтата на Перлената река, бълващи айфони и маратонки Nike, могат да разчитат на стабилен поток от мигранти от цял Китай за попълване на производствените линии, докато Виетнам може да разчита само на себе си.

И докато жителите на Гуандун могат да ядат свинско, идващо от Съчуан, и ориз, отгледан в долината на Яндзъ, Виетнам не може да си позволи делтата на Меконг, която е един от най-големите производители на ориз в света, да тръгне по пътя на урбанизираната делта на Перлената река.

Въпреки тези ограничения Виетнам има редица търговски предимства пред Китай. Трудът засега е по-евтин и страната е подписала споразумения за свободна търговия с Южна Корея и още десет страни от Транстихоокеанското партньорство, включително Япония, Канада и Австралия. Европейският съюз също е на финалния етап от ратифицирането на споразумение за свободна търговия с Виетнам. И въпреки че страната има положителен баланс от 40 млрд. долара през 2018 г. от търговията със Съединените щати, президентът Доналд Тръмп за момента като че ли й симпатизира.

Макар че ханойската среща между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун завърши с провал, за домакините нещата изглеждаха далеч по-добре. Тръмп бе видимо доволен, докато присъстваше на подписването на сделка за купуване на самолети Боинг за 15.7 млрд. долара от местни авиолинии, както и на самолетни двигатели "Дженеръл Илектрик" за 5.3 милиарда.

Купуването на американски стоки за много милиарди се превърна в нещо като традиция, когато виетнамски лидери се срещат с Тръмп. Когато премиерът Нгуен Суан Фук посети Белия дом през май 2017 г., Тръмп приветства 13 сделки за 8 млрд. долара, обявени по време на визитата. Шест месеца по-късно по време на държавната визита на Тръмп в Ханой след годишната среща на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Дананг бяха подписани в негово присъствие други сделки за 12 милиарда. Изглежда че Ханой е намерил правилните бутони за Тръмп, който, макар че веднъж спомена търговския дефицит по време на кампанията си през 2016-а, сега казва почти само хубави неща за Виетнам.

Ако Виетнам продължи да се движи по траекторията, водеща го в групата на развитите страни, това със сигурност донякъде ще се дължи и на отклоняването на инвестиции от Китай. През последната година страната определено показа, че е качествена алтернатива на Китай за някои от най-големите световни компании. Виетнам обаче няма нито капацитета, нито му е нужно да постигне благоденствие, като стане световна фабрика. Както Тайван и Южна Корея демонстрираха през втората половина на 20-и век, има и други начини да забогатееш. Виетнамските лидери го разбират, а чуждестранните инвеститори трябва да го имат предвид.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във