Банкеръ Daily

Свят

Виена: Турция губи шансовете си за ЕС

Себастиан Курц

Турция изгуби шанса за влизане в Европейския съюз след референдума за конституционни промени, заяви в интервю за германския в. "Билд" австрийският външен министър Себастиан Курц, предаде ТАСС.

"Да", отговори той в отговор на въпроса дали може да се смята, че за Анкара "вратата в Европа" вече окончателно е затворена. "Всички, които още се опитват да разкрасят ситуацията в Турция, трябва да разберат, че тази страна се заличава от Европа. Референдумът само я отчужди от върховенството на закона и демокрацията", заяви Курц.

По думите на австрийския външен министър Турция няма шанс и за получаване на безвизов режим. "Не виждам пространство за маневри относно безвизовия режим. Ние повече не трябва да даваме обещания на Турция", каза Курц, който отбеляза, че президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган "съзнателно водеше антиевропейска кампания и атакуваше Европа".

Курц се обяви също за прекратяване на финансовата подкрепа за Турция, която Анкара получава в рамките на процеса на интеграция в ЕС. По думите му ЕС не трябва да предоставя на Турция средства за присъединяване, "което така или иначе няма да се случи". "След референдума не трябва да се правим, че нищо не е станало", отбеляза австрийският външен министър.

Междувременно докладчикът на Европейския парламент за Турция Кати Пири заяви, че преговорите за присъединяване към ЕС трябва да бъдат спрени, ако одобрените на референдума реформи се приложат без изменения.

От своя страна турският президент Реджеп Ердоган се закани да направи ново допитване - за членството на Турция в ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във