Банкеръ Daily

Свят

Виена - "Столицата с валсова стъпка"

Едно от най-посещаваните места в Градския парк е златистата статуя на Йохан Щраус (син)

На днешния ден през 1945 г. след двуседмична блокада съветската армия, с участие на съюзническите армии от България, Югославия и Румъния, освобождава Виена.

От аншлуса (1938 г.) от нацистка Германия до края на Втората световна война градът губи статуса си на столица за сметка на Берлин.

След 1945 г. Виена отново става столица на Австрия. Първоначално е разделена на четири зони от Съюзниците-победители. Поради неутралитета на страната градът става удобна база на международния шпионаж по време на Студената война. Днес пък тук са разположени офисите на много международни организации.

Днес Виена (на немски: Wien; на австро-баварски: Wean, на унгарски: Bécs) е столица и най-големият град на Австрия, със статут на една от нейните девет провинции. Тя е главен град на Австрия с население от 1.9 милиона жители (2.6 милиона с предградията). Виена е шестият по големина град по население в границите на Европейския съюз и вторият по големина немскоезичен град след Берлин.

През 2001 г. градският център на Виена е включен в списъка на световната културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Освен че е известен като "Градът на музиката" заради музикалното си наследство, Виена се нарича също и "Град на мечтите", защото е дом на първия в света психоаналитик Зигмунд Фройд.

Корените на предците на Виена се намират в ранните келтски и римски селища, които се трансформират в средновековен и бароков град. Известен е с това, че е играл основна роля на водещ европейски музикален център, от ерата на виенския класицизъм до началото на ХХ век. Историческият център на Виена е богат на архитектурни бижута, барокови дворци и градини, паметници и паркове.

Виена е известна с високото качество на живот, което осигурява на жителите си. Класирана е на първо място за 2018 и 2019 г. по този показател.
Градът привлича над 6.8 милиона туристи годишно. И има с какво...

Между големите туристически забележителности са императорските дворци Хофбург и Шонбрун (където се намира и първият в света зоопарк - Зоологическата градина Шонбрун, както и множеството художествени галерии (включително Албертина, в двореца Белведере и в Музейния квартал (Museumsquartier)).

Гледката от Виенското колело (Riesenrad) в увеселителния парк Пратера и Кулата Дунав (Donauturm, 252 м) също привличат много посетители, както и множеството музеи, като тези в двореца Хофбург, двойката Природоисторически музей и Музей на история на изкуствата, както и Музеят на техниката. Всеки от тях има повече от 250 000 посетители годишно. Посетители привлича и колоритната къща Хундертвасер на известния австрийски художник. 

Местата, свързани с великите композитори, живели във Виена, са често търсени и посещавани от туристите: къщата, в която е живял Моцарт, златистата статуя на Йохан Щраус в Градския парк. Заради многото артисти от изключително значение, които е приела, Виена е известна като "Градът на музиката" или "Столицата с валсова стъпка".

В града има много църкви, най-известната сред които е катедралата "Свети Стефан", която е един от символите на града.

Има, разбира се, и модерни атракции - кварталът Газометер, Кулата Милениум и Виенският международен център (третия център на ООН в света). Сред културните забележителности на града са Императорският театър (Burgtheater) и Виенската държавна опера (Staatsoper).

Още преди края на Втората световна война - 8 май 1945 г. и капитулацията на Третия райх, Австрия е възстановена като независима държава. Това е провъзгласено още през 1943 от бъдещите страни победителки в Московската декларация. Встъпилото на 27 април 1945 г. в длъжност Временно правителство, начело с Карл Ренер като австрийски канцлер, провъзгласява възстановяването на републиката. На 15 май 1955 г. след края на окупацията ѝ от съюзническите войски е възстановена изцяло самостоятелността на Република Австрия.

След дългогодишни усилия за участие в европейската интеграция Австрия става членка на Европейския съюз на 1 януари 1995 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във