Банкеръ Daily

Свят

Victorinox - спътник за цял живот

На днешния ден през 1897 г. швейцарецът Карл Елзенер (Carl Elsener) патентова джобен нож с различни приспособления, станал известен като швейцарски армейски нож на фирмата "Victorinox".

Victorinox (наименованието произлиза от английската дума Victoria - като собствено име, и френската inoxydable - неръждаем). Швейцарската компания е един от най-известните производители на ножове в света. Управлението й се намира в малкото градче Ибах, (Кантон Швиц).

Иначе началото в производството на ножове с марката Victorinox дава Карл Елзенер през 1884 година. Седем години по-късно предприемачът става основен доставчик на ножове за швейцарската армия. През 1891 година Victorinox изпълняват първата доставка на военни ножове за швейцарската армия. През 1897 e създаден легендарния "швейцарски армейски нож" (Original Swiss Army Knife), днес световен символ на швейцарското качество и мултифункционалност. Патент получава и продукта "спортен нож".

Тези ножове стават знаменити и много популярни със своята емблема - кръст върху щит, който е приет за емблема на самата компания от 1909-а. През същата година, след смъртта на своята майка, Елзенер назовава компанията - "Victoria" (Виктория), в нейна чест.

Развивайки компанията, през 1921 година, след прехода в производството на ножове от обикновена закалена стомана към производство от нераждаема стомана, фирмата е преименувана като Victorinox ("Victoria" + "Inox").

Компанията продължава да попълва портфолиото от продукти. От началото на 1989-а тя започва да произвежда швейцарски армейски часовници, а десет години по-късно асортиментът на произвежданите изделия е разширен, като е изградено производствено подразделение, което започва да изработва чанти и куфари.

През 2001 г. фирмата добавя и облекла за бизнеса и ежедневието, парфюми, а основното производство на Victorinox е допълнено с технологична линия за всякакви видове ножове, включително и домакински.

Компанията Victorinox произвежда широк асортимент от кухненски аксесоари и ножове. Започвайки производството им с ножове от прокатна стомана, компанията завършва списъка с ножове с такива, произведени от ръчно кована стомана, професионални ножове. Всеки нож носи търговската марка и номер, който указва партидата. Първоначално всички ковани ножове се произвеждат в Швейцария, но по-късно производството им е изнесено в Германия. За това свидетелства надписа в самата емблема (Extra Quality е заменено от Best Quality, а Made in Switzerland е заменено от Quality Controlled).  

През 2005-а Victorinox придобива конкурентната фирма, производител на армейски ножове - Wenger.

Швейцарският армейски нож е ключов продукт на компанията Victorinox. Първоначално тя е единствен доставчик за армията, но през 1908 година, според наредба доставките за армията, започва да дели доставките наполовина с друга фирма за ножове - Wenger. Тези ножове са висококачествени и многофункционални инструменти (от 8 до 30+ функции в един нож).

По-късно тази марка ножове влиза и в оборудването на астронавтите на НАСА - американската правителствена агенция, отговорна за националната програма за космически изследвания, създадена през 1958 година.

Многофункционалните джобни инструменти на Victorinox решават редица проблеми, задоволяват най-високите стандарти и се харесват със своята елегантност. Те са проектирани и създадени в полза на хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във