Банкеръ Weekly

Свят

Вицепрезидент в Amazon хвърли оставка заради уволнени колеги

Марен Коста и Емили Кънингам
S 250 e526d58d f575 43c4 b9b3 9b07d747ced0
S 250 175995c4 dba4 4871 ae80 6f40f5ace4c9

Bye, Amazon. Напускам компанията, защото уволни служители, които я разкритикуваха и вдигнаха шум заради застрашени от Covid-19 складови работници.”

Това написа в пост в блога си,Тим Брей, вицепрезидент на Amazon Web Services – топ инженер, отговарящ за облачната изчислителна платформа.

В поста си Брей нарича компанията страхливци поради факта, че е освободила Емили Кънингам и Марен Коста.

Двете жени, които работеха като дизайнери на потребителски опит, са членове на активистка група за борба с климатичните промени. Според уточнение на Тим Брей, те били освободени, след като организирали видео разговор с участието на складови работници на Amazon от цял свят и включили като специален гост канадската активистка Наоми Клайн, известен критик на корпоративната глобализация.

Официално от Amazon обявиха, че Коста и Кънингам са уволнени за „многократно нарушаване на вътрешната политика на компанията“.

Тим Брей е категоричен: „Мотивите са направо смешни. Ясно е, че двете жени са махнати, защото сигнализираха за нередности в компанията”.

В писмото, с което подава оставка, Брей обръща внимание на големия контраст между условията на труд, осигурени на складовите работници, и лукса, в който тънат мениджърите на Amazon.

Брей признава, че от този свой ход лично той ще загуби много. „Като имате предвид колко високи са заплатите в сектора, оставката ще ми струва над един милион долара (и то преди да си платя данъците), да не говорим, че това беше най-добрата работа, която съм имал досега – колегите ми бяха  безумно добри специалисти“, споделя топ инженерът.

От Amazon оставиха без коментар новината за напускането на Тим Брей.

Софтуерният инженер има принос в усъвършенстването на няколко често използвани технологични стандарта, включително и на хипертекстовия език за маркиране - HTML.

Тим Брей се присъединява към Amazon във Ванкувър през 2014 г. и започва да работи върху така наречената безсървърна архитектура на компанията, която позволява изграждане и задействане на приложения в облачните й сървъри. Преди това работи за Google и участва в разработването на криптиращата услуга OpenKeychain, използвана в мобилната операционна система Android.

В миналото 64-годишният инженер често защитава различни екологични и социални каузи. През 2018 г. е арестуван, след като участва в протест срещу намеренията за разширяване на канадския Транспланински нефтопровод, започващ от петролните пясъци на канадската провинция Алберта и стигащ до Британска Колумбия. През 2019 г. Брей е един от подписалите (общо 8702 души) отворено писмо с призив Amazon да предприеме действия в отговор на климатичните промени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във