Банкеръ Daily

Свят

Вятърът през 2017 г. не духа в либерална посока

2017 г.: Към нов световен ред? Това е водещото послание в годишния анализ на Института по социология "Иван Хаджийски". 

"Вятърът на промените" задуха отново в света със сила, която напомня за 1989-а, насоката обаче е точно обратната – не духа в либерална посока. Бяха отвеяни много предварителни очаквания и прогнози. Намалява предсказуемостта, включително социологическата, на процесите в демократичните държави. Темпът на социална промяна се ускорява.

През 2016 г. светът направи решаваща крачка към многополюсност. Застрашена изглежда (най-вече отвътре) познатата световна роля на САЩ. Бжежински го нарече "глобално пренареждане".

Анализаторите предвиждат три тежки години за Европа. Предстои ли най-тежката? В началото на 2017 г.: Политическата криза в ЕС се задълбочава. В геополитически план Европа не успява да поеме значима самостоятелна роля и остана встрани от формирания водещ "триъгълник" САЩ – Русия – Китай.

През 2017 г. акцентите ще паднат върху отношенията САЩ – Китай и САЩ – Русия в първите месеци на администрацията на Тръмп; съдбата на примирието в Сирия и на Мосул в Ирак, евентуалното съгласие върху нов план за бъдещето на Близкия изток; изборите във Франция, Нидерландия и Германия; отношенията ЕС – Русия и ЕС – Турция; надвисналата необходимост от реформа на НАТО, смятат от Института "Иван Хаджийски".

2017 г. ще покаже може ли ЕС да бъде глобален играч. И единен играч.

Facebook logo
Бъдете с нас и във