Банкеръ Daily

Свят

Ветровете разпалиха нови огнища в Австралия, четвърт милион души са евакуирани

Силните ветрове в австралийския щат Нов южен Уелс разпалиха още повече две от огромните огнища и опожариха нови територии. Властите предупредиха за настъпване на по-лошо време. Те призоваха близо четвърт милион души да напуснат домовете си и подготвиха военни подкрепления на фона на високите температури и променливите ветрове. В някои части на страната се очакват температури доста над 40 градуса. 

В Южна Австралия пожарникарите се борят с пламъците на остров Кенгуру. Там също евакуират голяма част от населението. На места пожарите са толкова интензивни, а димът - толкова гъст, че е станало невъзможно да се изгасят от въздуха. Властите изпращат кораби на ВМС и самолети до засегнатия район. 

Междувременно десетки хиляди хора в страната участваха в протестите срещу изменението на климата. В градовете  Сидни, Мелбърн и Канбера, демонстрантите настояха правителството на премиера Скот Морисън да направи бърз преход от изкопаеми към биогорива. От септември до 6 януари заради пожарите в Австралия в атмосферата са изхвърлени 370 милиона тона въглероден двуокис, сочат данни на европейската Служба за наблюдение на атмосферата "Коперник". Скот Морисън е критикуван за опитите си да омаловажи ролята на климатичните промени за кризата с пожарите. Австралия отделя 1,3 на сто от въглеродните емисии в световен план, но е най-големият замърсител на глава от населението след САЩ.

При пожарите изгоряха повече от 15 милиона декара, загинаха най-малко 24 души и са унищожени над 2000 домове. Университетът в Сидни изчислява, че са загинали повече от 1 милиард животни.

Линда Карни, жителка на Бучан, малко градче близо до Мелбърн, описа как наблюдава от верандата си как „мръсното сияние в небето“ се приближава до дома й.  Огненото кълбо се е приближило „като атомна бомба“, а след това всичко се е покрило с пепел.  На същия ден къщата й е изгоряла и тя и семейството й сега спят във фургон за коне. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във