Банкеръ Daily

Световната здравна организация:

Вероятно ваксините ще трябва да се модифицират заради Омикрон

Производителите на ваксини най-вероятно ще трябва да модифицират препаратите си заради новия вариант на коронавируса - Омикрон. Такова мнение изказаха от Световната здравна организация. Говорителят на СЗО Кристиян Линдмайер препоръча на фармацевтичните компании да започнат още отсега да работят в тази посока, а не да чакат до последния момент.

Междувременно германската компания BioNTech, разработила ваксина срещу коронавируса с американския си партньор Pfizer, съобщи, че е готова да адаптира имунизационния си препарат към щама Oмикрон. Главният изпълнителен директор и съосновател на фармацевтичната компания Угур Шахин заяви, че създаването на нова ваксина ще отнеме около 100 дни. "Ще се нуждаем от нова ваксина, в това няма съмнение, единственият въпрос е кога", заяви ръководителят на BioNTech пред Reuters Next. 

Шахин подчерта, че според предварителните данни Омикрон може да зарази ваксинирани хора, но използваните ваксини могат да го предпазят от тежкото протичане на болестта. "Очаквахме такъв вирус в началото на следващата година, той дойде малко по-рано", каза още изпълнителният директор на компанията.

Експерти смятат, че Омикрон е по-заразен от останалите варианти, но засега няма данни да е предизвикал смъртни случаи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във