Банкеръ Daily

Свят

Верен човек на Пекин поема Макао

Хо Ят-сън и Си Дзинпин

Верен човек на Пекин застана начело на Макао на фона на протестите в другия китайски специален административен район - Хонконг, предаде Асошиейтед прес.

Хо Ят-сън, 62-годишен бизнесмен, положи клетва в присъствието на китайския президент Си Дзинпин на церемония, съвпадаща с 20-ата годишнина от връщането на бившата португалска колония на Китай.

И Хо, и Си подчертаха в своите речи важното значение на рамката "една страна, две системи", в която китайският специален административен район е управляван от 1999 г.

На фона на месеците на антикитайски протести в Хонконг, които опустошиха бившата британска колония, Макао остава изумително спокоен - факт, който отразява близките връзки и икономическа зависимост от Китай, отбелязва АП.

Си Дзинпин наблегна в своята реч на необходимостта от стриктно спазване на принципа "една страна, две системи". "Една страна" е необходимо условие за "две системи", подчерта китайският президент, цитиран от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че този принцип е бил подложен на остри критики в Хонконг, където опозицията твърди, че Пекин отнема гражданските свободи, които бе обещал на двата специални административни района.

Си Дзинпин даде да се разбере, че Хонконг и Макао са чисто вътрешни китайски въпроси и Китай няма да позволи чуждестранни сили да се месят в техните работи.
Бившата португалска колония бе върната на Китай на 20 декември 1999 г.

На фона на посещението на китайския президент, силите за сигурност имат масирано присъствие в града с население от 632 000 души. Властите забраниха достъпа до Макао на политически активисти и журналисти от Хонконг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във