Банкеръ Daily

Свят

Вера Йоурова призова румънското правителство да се откаже от мерките, довели до протести

Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова призова румънското правителство да преразгледа приетите неотдавна законодателни мерки, които доведоха до масови протести, предаде ДПА.

Организаторите на протестите казват, че спорните съдебни реформи се провеждат в полза на корумпирани политици. Приет неотдавна закон например декриминализира някои корупционни действия на политици. Той заплашва независимостта на съдиите, ограничава властта на прокуратурата и подкопава общественото доверие в съдебната система, каза Йоурова в интервю за днешния брой на германския в. "Велт".

Ще бъде от полза правителството в Букурещ да преразгледа плановете, каза тя. Румънското коалиционно правителство прие закони, ограничаващи правомощията на Националната дирекция за борба с корупцията и уволни директорката й Лаура Кодруца Кьовеши.

Демонстранти излязоха по улиците на Букурещ и други големи румънски градове вчера за трети пореден ден на протести срещу корупцията и с призиви към правителството да подаде оставка, съобщи ДПА.

Около 10 000 души се събраха пред централата на правителството в Букурещ, посочи румънската информационна агенция Аджерпрес.

Организаторите на протести искат правителството да се оттегли от власт заради неотдавна приетите закони и други мерки, които според тях са прокарани в интерес на корумпирани политици.

Няма данни за сблъсъци на вчерашните протести. Според някои информации е имало по-малко полицаи, в сравнение с петък и събота.

Протести имаше вчера още в Клуж-Напока, Сибиу и Яш. Най-малко 450 души се наложи да получат медицинска помощ заради травми, получени при сблъсъци между демонстрантите и полицията.

Предвожданото от социалдемократите правителство на премиера Виорика Дънчила бе яростно разкритикувано за прокарването на закони, ограничаващи правомощията на Националната дирекция за борба с корупцията и за отстраняването на директорката й Лаура Кьовеши.

Facebook logo
Бъдете с нас и във