Банкеръ Daily

Свят

Венецуелският президент подновява диалога с опозицията

Венецуелският президент Николас Мадуро обяви, че подновява диалога с опозицията, прекратен преди пет месеца от него самия, предаде Франс прес.

Мадуро сложи край на преговорите в Мексико, след като Кабо Верде екстрадира в САЩ бизнесмена от колумбийски произход Алекс Сааб, близък съветник на Мадуро, по обвинения в пране на пари.

"На диалога в Мексико, както знаете, бе нанесен ужасен удар, но щом искаме диалог в света, трябва да дадем пример в страната и ще преформатираме процеса на национален диалог", заяви венецуелският президент по държавната телевизия. 

Досега венецуелското правителство обвързваше подновяването на диалога с опозицията с евентуално освобождаване на Сааб, отбелязва АФП.

Междувременно високопоставена американска делегация пристигна през уикенда в Каракас за разговори с венецуелските власти - според медиите в опит да бъде изолиран руският президент Владимир Путин, верен съюзник на Каракас, а също и да се спомогне за евентуално възобновяване на доставките на венецуелски петрол за Съединените щати.

Вашингтон не призна преизбирането на Мадуро през 2018 г. и наложи на Каракас пакет от санкции, включващ петролно ембарго, докато продажбите на петрол за Съединените щати даваха 96 на сто от доходите на Венецуела.

Вчера Мадуро призова за "по-инклузивен, по-всеобхватен, по-широк" диалог в името на мира и възстановяването на страната. Той отправи също така призив да се спазват хуманитарните коридори в Украйна, нападната от Русия, и изрази одобрение за мирните преговори с цел да се избегне "трета световна война". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във