Банкеръ Daily

Свят

Венецуела ще разчита на помощта на Русия

Президентите на Венецуела и Русия Николас Мадуро и Владимир Путин се срещнаха през 2019 г. Снимка: Архив

Русия и Венецуела подписаха 12 документа за сътрудничество в различни области по време на заседание на междуправителствена комисия на високо ниво в Каракас с участието на руския вицепремиер Юрий Борисов. Това съобщи във вторник президентът  на Венецуела Николас Мадуро, в реч в ефира на венецуелската държавна телевизия.

"Подписани са 12 документа за сътрудничество във финансовата, енергийната, военната сфера, здравеопазването и храните, лекарствата и ваксините" каза Мадуро. 

Следващото заседание на междуправителствената комисия е насрочено за след шест месеца. 

На 28 март Николас Мадуро предложи вчера петрол в замяна на ваксини на фона на втора вълна на коронавирусната епидемия в страната, подложена на икономически санкции, които засягат петролния й отрасъл. 

"Венецуела има петролна промишленост, има клиенти, готови да купуват петрол от нас. Тя би предоставила част от производството си, за да получи ваксините, които са й нужни. Петрол срещу ваксини. Няма обаче да ги просим от никого", заяви Мадуро пред държавната телевизия.

Венецуела и нейната петролна компания PDVSA са обект на международни икономически санкции, главно от страна на САЩ, които искат Николас Мадуро да се оттегли от власт, смятайки преизбирането му през 2018 г. за фалшифицирано.

Венецуела, една от най-богатите на петрол страни, произвеждаше по 3 милиона барела на ден през 2013 г., а през февруари тази година дневното й производство е едва 520 000 барела. Спадът датира отпреди санкциите, но откакто те й бяха наложени, тя изпитва големи трудности при продажбата на продукцията си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във