Банкеръ Daily

Свят

Венецуела изгони постоянния представител на ЕС

В началото на седмицата ЕС наложи санкции на 19 високопоставени представители на режима на венецуелския президент Николас Мадуро.

Венецуела изгони постоянния представител на ЕС заради наложените й нови санкции. 

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса заяви, че ръководителката на делегацията на ЕС в Каракас има 72 часа да напусне страната, след като ЕС наложи нови санкции на официални представители на Венецуела тази седмица, съобщава Ройтерс.

В обявяването на експулсирането на португалката Изабел Брилянте, Ареаса определи санкциите срещу 19 венецуелски официални лица като недопустими. "Правим това, защото обстоятелствата го налагат", каза Ареаса по повод експусирането на постоянния представител на ЕС.

В началото на седмицата ЕС наложи санкции на 19 високопоставени представители на режима на венецуелския президент Николас Мадуро за ролята им в действия и решения във вреда на демокрацията и правовата държава. 

Вече общо 55 души от правителството на Мадуро са санкционирани от ЕС със забрана за влизане на негова територия и замразяване на авоари.

"Тези мерки са замислени така, че да нямат отрицателни хуманитарни въздействия или други вредни влияния върху венецуелското население и могат да бъдат отменени", се казва в официално изявление на ЕС.

"Прибавените в списъка хора са отговорни за посегателства над избирателните права на опозицията и над демократичното функциониране на парламента, както и за тежки нарушения на човешки права и ограничения на основни свободи", се уточнява в изявлението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във