Банкеръ Daily

Свят

Венецуела е готова да преговаря със САЩ

Венецуела е склонна да преговаря със САЩ, но при спазване на най-важното условие -  взаимно уважение и зачитане,  заяви венецуелският външен министър Хорхе Ареаса, цитиран от Пренса Латина. 

Изявлението е отговор на призива на Съединените щати към света да бъде готов и да предприеме конкретни действия, за да отговорят на репресиите от режима на президента Никола Мадуро във Венецуела. Мадуро междувременно е наредил повишаване сигурността на посолството в САЩ, след като американските влзасти нахлуха там заради протестиращи срещу Хуан Гуайдо.

През седмицата САЩ прекратиха пътническите и товарните полети от и до Венецуела от съображения за сигурност. Това е поредната от мерките, които страната предприема срещу правителството на Мадуро.

"Къде, г-н Тръмп, е свободата, за която призовавате? Взимат това решение от омраза и за отмъщение и вредят на обикновения гражданин от средната класа", коментира мярката Мадуро и добави, че Вашингтон действа по този начин, защото вижда, че "превратаджийската политика е пред провал".

В началото на месеца държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че администрацията на президента Доналд Тръмп се е приготвила да започне военни действия, за да прекрати кризата във Венецуела. Той беше пределно ясен, че САЩ предпочитат мирно прехвърляне на властта с оттегляне на президента Николас Мадуро от власт и организиране на нови избори.

„Но президентът даде ясно да се разбере в случай, че настъпи момента - и ние всички ще трябва да вземем решение кога точно е настъпил той, но в крайна сметка президентът ще трябва да вземе това решение - той е готов да го направи, ако е необходимо”, каза още Помпео.

Facebook logo
Бъдете с нас и във