Банкеръ Daily

Свят

Великобритания застрашена от изтичане на мозъци към ЕС

Броят на британците, имигриращи в страни от Европейския съюз, е нараснал с 30 процента след референдума от 2016 г., на който мнозинството жители на Великобритания се изказаха за напускане на блока. Това показват публикувани вчера резултати от проучване, извършено от Оксфордския университет и три берлински университета, съвместно с германския Център за социални науки (WZB).

"Проучването показва, че Великобритания рискува да се сблъска с изтичане на мозъци - високообразовани граждани, които са решили да търсят своето бъдеще в континентална Европа", се казва в документа. Според съавтора на проучването Даниел Ауер, цитиран от в."Гардиън", мащабите на посочената тенденция са "характерни за ситуации, когато страната се сблъсква с дълбока икономическа и политическа криза".

Проучването се базира на данни на Евростат и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Те показват, че през периода 2008-2015 г. от Великобритания в ЕС средно са заминавали по 57 000 души годишно, а през периода 2016-2018 г. този показател нараства почти до 74 000 души годишно.

Най-много британци са имигрирали в Испания, а на второ място по предпочитания е Франция, отбелязва ТАСС.

Според изследването имиграцията между 27-те страни членки на ЕС остава на сравнително стабилно равнище през разглеждания период, посочва АП.

Броят на британците, кандидатстващи за европейски паспорти, също е нараснал с повече от 500 процента, а на онези кандидатстващи за германски паспорти - с 2000 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във