Банкеръ Daily

Свят

Великобритания вече не е в ЕС

Великобритания напусна тази нощ Европейския съюз, с което сложи край на 47-годишен бурен брак. След три години и половина на разногласия и разединение страната отваря нова, несигурна страница в историята си, предаде Франс прес. 

След три отлагания историческото излизане на страната от ЕС стана факт в 23 часа лондонско време снощи - полунощ в Брюксел (01 ч българско време днес).

Хиляди ентусиазирани поддръжници на Брексит, събрали се пред британския парламент, избухнаха във възторжени възгласи и аплодисменти, когато настъпи часът на раздялата, която чакаха от референдума през юни 2016 г. На него 52 процента от британците гласуваха за напускане, посочва Асошиейтед прес.

Премиерът Борис Джонсън нарече излизането на страната от ЕС "момент на истинско национално обновление и промяна".

Много британци обаче са опечалени от загубата на европейската си идентичност. Част от тях отбелязаха настъпилата тази нощ промяна с тъжни бдения. Тъга имаше в Брюксел, докато британските знамена се сваляха от сградите на европейските институции.

Дали напускането на съюза ще направи Великобритания горда страна, върнала суверенитета си, или ще я превърне в страна със скромно присъствие в Европа и света, е въпрос, чийто отговор стане ясен в предстоящите години.

Макар напускането на Великобритания да е исторически момент, то бележи само края на първия етап от сагата с Брексит. Когато се събудят тази сутрин, британците няма да забележат особена промяна. Обединеното кралство и ЕС си дадоха 11-месечен преходен период (през който Великобритания ще продължи да спазва правилата на съюза) за сключването на нови споразумения - за търговията, сигурността и в куп други области.

Колкото до ЕС, 27-членният сега блок ще трябва да се съвземе от едно от най-тежките поражения в 62-годишната си история и ще се изправи пред един още по-сложен свят, тъй като в лицето на бившия си член вече ще има конкурент, при това само отвъд Ламанша.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във