Банкеръ Daily

Свят

Великобритания вече е първа по жертви на Ковид-19 в Европа

Над 32 000 са жертвите на Covid-19 във Великобритания, сочат публикувани днес статистически данни, цитирани от Ройтерс. Така по този показател Обединеното кралство излиза на челна позиция в Европа.

Според Офиса за национална статистика 29 648 са починалите в Англия и Уелс, в чийто смъртен акт присъства коронавирусът.

Заедно с жертвите в Шотландия и Северна Ирландия общият брой на починалите в страната е 32 313. Досега най-тежко засегната откъм смъртни случаи бе Италия. 

Британското правителство е изплатило досега 8 милиарда паунда на пуснатите в принудителен отпуск работници заради пандемията от коронавируса. Според обявената по-рано от правителството схема 80 процента от заплатите на тези работници се изплащат от държавата, предаде БНР.

Повече от един на всеки пет британски работници са във временен принудителен отпуск, което означава, че правителството плаща заплатите на около 6,3 милиона души. Според схемата максималното заплащане за месец може да достигне 2 500 паунда.

Инициативата на правителството цели да помогне на компаниите да не освобождават работниците си дори, ако бизнесът им напълно замре заради коронавируса.

Има сведения, че около 800 000 работодатели се ползват от схемата. Първоначално се предвиждаше схемата да бъде в сила до края на май, но по-късно бе удължена с още един месец.

Междувременно председателят на „Комитет 1922“ от  управляващата Консервативна партия Греъм Брейди призова министрите да вдигнат карантината колкото се може по-скоро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във