Банкеръ Daily

Свят

Великобритания: Ваксината на АстраЗенека е ефикасна за възрастни

Британските здравни регулатори са получили допълнителни данни от изпитанията на ваксината на Астра Зенека/Оксофордски университет, потвърждаваща твърденията на производителите, че е ефикасна сред възрастните, предаде Ройтерс.

Великобритания тества ваксината сред всички възрастови групи, след като британският здравен регулатор за лекарствата и здравните продукти пръв я одобри през декември. При все това някои европейски страни поискаха повече данни, за да могат да прилагат препарата на хората над 65-годишна възраст.

Проф. Мунир Пирмохамед, експерт по безопасността на ваксините, припомни, че британските регулатори бяха отчели малкото събрани данни за действието на ваксината в групата на над 65-годишните, когато дадоха своето одобрение за препарата.

"При все това нямаше индикации, че той не е ефикасен в тази възрастова група, заяви Пирмохамед. Оттогава получихме допълнителни данни от изпитанията на АстраЗенека, в които бяха включени повече възрастни пациенти, като не бе забелязано неефикасно действие". По неговите думи тази възрастова група е показала силен имунен отговор и това е най-важното обстоятелство. И ваксината на АстраЗенека, и тази на Пфайзер са предотвратили сериозни заболявания и много смъртни случаи, заяви проф. Пирмохамед.

Ваксината на Астра Зенека/Оксфордски университет е еднакво ефикасна и спрямо "Кентския" вариант на коронавируса, който в момента се разпространява в страната, както и при предишните щамове. 

Публикуваните данни, които не са били подложени на независима оценка от специалисти, говорят, че имунизацията с препарата намалява вирусния товар. А това води до намалено предаване на болестта, заявиха от Оксфордския университет.

Британският вариант, който първо беше идентифициран в графство Кент в Южна Англия, се оказа по-заразен, което накара много страни да ограничат пътуванията до Великобритания. Мутацията предизвика скок на заразяванията, което доведе до въвеждането на нов национален локдаун миналия месец.

Той съвпадна с началото на имунизационната кампания в страната с ваксината на АстраЗенека. Над 10 милиона британци получиха първата доза с препарата на АстраЗенека или на Пфайзер.

"От получените резултати в Обединеното кралство става видно, че ваксината ChAdOx1 предпазва не само от оригиналния вирус, причинил пандемията, но и срещу новия вариант B.1.1.7, който предизвика скок в разпространението на болестта в края на 2020 година на територията на Обединеното кралство", заяви Андрю Полард, ръководител на изпитанията с оксфордската ваксина.

Имунизирането срещу Ковид-19 с ваксината на АстраЗенека се препоръчва за възрастовата група 18-55 години с възможност за разширяването й, ако се появят нови научни данни, съобщи междувременно Националният комитет за координация на ваксинационните дейности в Румъния, цитиран от Аджерпрес. 

Комитетът отбелязва, че препоръчителният интервал между поставянето на двете дози на ваксината е осем седмици.

Румъния очаква да получи общо 1,3 милиона дози от ваксината на АстраЗенека през февруари и март. Държавният секретар в здравното министерство Андрей Бачу уточни, че през февруари се очаква да пристигнат около 800 000 дози, разпределени в три транша.

Същевременно комитетът съобщи, че 39 300 дози от ваксината на компанията Модерна ще бъдат разпределени днес във ваксинационните центрове в страната.

До вчера в Румъния са били ваксинирани 629 279 души. От тях 463 763 са получили първата доза, а 165 516 - втората доза от ваксината на Пфайзер, а 6443 души са получили първата доза на Модерна.

Новите случаи на коронавирусна инфекция в страната са 2580 през последното денонощие, а 73 души са починали. 954 пациенти се намират в интензивни отделения. От началото на пандемията в Румъния са потвърдени 740 732 случая на Ковид-19, а 18 748 души са починали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във