Банкеръ Daily

Свят

Великобритания съобщи в ОЗХО, че Русия е отровила Скрипал

Седалището на ОЗХО в Хага

Британската делегация в Организацията за забрана химическите оръжия (ОЗХО) заяви, че е твърде вероятно Русия да е замесена в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Англия миналата седмица, предаде Ройтерс.

В реч пред ръководството на ОЗХО британският постоянен представител Питър Уилсън определи станалото като "първото нападателно използване на нервнопаралитичен газ на европейска територия след Втората световна война".

По-рано ОЗХО заяви, че е силно обезпокоена от отравянето на Скрипал, който е в болница с опасност за живота след излагането му на смъртоносно химическо вещество.

"Неотдавна постъпилата информация, че двама души са тежко болни във Великобритания след излагане на нервнопаралитично вещество, е силно обезпокоителна", заяви генералният директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджу.

Юзюмджу съобщи, че вчера е разговарял по телефона с британския външен министър Борис Джонсън, за да се осведоми за резултатите от разследването на този етап.

"Изключително тревожно е, че все още се използват химически вещества за нараняване на хора. Извършителите трябва да понесат отговорност за действията си", заяви той.

Нервнопаралитичното вещество "Новичок", което е използвано срещу Скрипал на 4 март, е руска разработка, която е слабо позната извън Русия.

Русия, която миналата година увери, че е унищожила всичките си химически оръжия, има срок до днес в полунощ да даде обяснение за отравянето на Скрипал. Великобритания предупреди, че при отсъствие на такова обяснение ще бъдат взети ответни мерки.

Засега не е ясно дали ОЗХО ще разследва случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във