Банкеръ Daily

Свят

Великобритания смята да ваксинира до 15 април всички над 50

Великобритания е на път да даде на всички хора на възраст над 50 години първа доза от ваксина срещу Covid-19 до 15 април, заяви днес британският премиер Борис Джонсън.

Той обясни, че правителството дава приоритет на тези, които трябва да получат втората си доза, като в същото време се насочва към останалите над 50-годишни хора и към уязвимото население, което все още не е получило първа доза, предаде БНР.

Джонсън заяви, че правителството преразглежда възможността хората да се нуждаят от ежегодна бустерна ваксинационна доза. "Голяма част от ваксините, които имаме и ще имаме, ще могат да бъдат променени, за да се справим с потенциала за нови варианти на коронавируса", успокои той и добави, че Обединеното кралство също така изгражда капацитета си за производство на повече ваксини според нуждите.

Френският заместник-министър на промишлеността Агнес Пание-Рунаше заяви днес, че страната може да спре да използва ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенка" през втората половина на годината, тъй като се очаква Европейският съюз да получи по-големи количества от другите ваксини.

Тя отбеляза доставката на 1,4 милиона дози от ваксината на "АстраЗенека", който Франция очаква тази седмица след значителни закъснения и недостиг при досегашните доставки.

Агнес Пание-Рунаше обаче потвърди доверието на френското правителство в безопасността на британско-шведската ваксина и изрази "голямо задоволство" от нея. Тя потвърди и целта да се ваксинират всички възрастни във Франция "до края на лятото", като страната планира да ваксинира до 400 000 души на ден.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във