Банкеръ Daily

Свят

Великобритания ще участва в евроизборите, защото няма да има сделка за Брексит преди това

Дейвид Лидингтън

Великобритания ще трябва да участва в изборите за Европарламент на 23 май, защото няма да успее да одобри сделката за Брексит преди това, заяви британският първи министър и фактически вицепремиер Дейвид Лидингтън, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Премиерът Тереза Мей се беше ангажирала да анулира тези избори във Великобритания, ако бъде прието споразумение.

Според Лидингтън обаче правителството смята, че вече няма достатъчно време парламентът да ратифицира различните текстове, които са необходими за влизането в сила на споразумението преди 23 май.

Мей се надяваше да избегне участие на Великобритания в изборите за ЕП, но до момента преговорите с опозиционната Лейбъристка партия за постигане на споразумение по Брексит не дават резултат.

"За жалост няма да е възможно да завършим този процес преди датата на изборите за Европейски парламент, така че те ще трябва да се състоят. Ще удвоим усилията си забавянето след това да е възможно най-кратко. В идеалния случай бихме искали да сме в ситуация, при която избраните британски евродепутати изобщо да не заседават в Европейския парламент и да приключим с въпроса преди лятната ваканция", заяви Лидингтън.       

Британската министър-председателка Тереза Мей съжалява, че Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент, и е решена да намери начин за успех на споразумение за Брексит, заяви междувременно неин говорител, цитиран от Ройтерс.

Попитан за спекулациите, че Мей може да се оттегли, говорителят й каза, че не знае да има промяна в нейното намерение да напусне едва след завършването на първата част от процеса на излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във