Банкеръ Daily

Свят

Великобритания ще приеме още бежанци от Сирия

Великобритания е готова да приеме допълнително хиляди бежанци от Сирия, но направо от бежански лагери в Близкия изток, а не от местата, където са пристигнали в Европа, заяви в Лисабон премиерът Дейвид Камерън.

"Предвид измеренията на кризата и страданието на хората, днес мога да обявя, че ще направим повече за заселването на още хиляди сирийски бежанци", заяви Камерън след среща с португалския си колега Педру Пасуш Коелю. Около 5000 сирийци са стигнали до Великобритания от началото на войната и са получили убежище, а още 216 сирийци бяха отведени във Великобритания съгласно схема на ООН, отбелязва Ройтерс.

Камерън добави, че ще продължи приемането на бежанци съгласно съществуващите схеми. "Ще продължим с нашия подход да ги вземаме директно от бежански лагери. Това им осигурява по-пряк и безопасен път до Великобритания, отколкото да рискуват по опасния път, който отне трагично живота на толкова от тях", добави британският премиер.

Великобритания ще приеме 4000 сирийски бежанци, съобщи говорителката на Върховния комисариат за бежанците (ВКБООН) Мелиса Флеминг. Тя приветства решението и подчерта, че то "ще бъде от критично значение за живота и бъдещето на 4000 души". Камерън не бе съобщил точния брой бежанци, който неговото правителство ще приеме.

Изявлението означава промяна в курса на Камерън, отбелязва Ройтерс. Вчера и онзи ден той направи изявления, които бяха възприети като неадекватен отговор на кризата, особено след публикацията на снимката на загиналото тригодишно сирийско дете.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във