Банкеръ Daily

Свят

Великобритания ще издаде до 10 500 временни работни визи

Великобритания ще издаде до 10 500 временни работни визи, за да може да се справи с недостига на работна ръка, съобщават Франс прес и Асошиейтед прес.
Временните визи ще важат от октомври до декември и с тях трябва да облекчи ситуацията с липсата на шофьори в транспорта, както и в други ключови сектори на британската икономика, като птицевъдството. Всички тези мерки са част от усилията на правителството да ограничи продоволствените проблеми преди Коледните празници. Става въпрос за 5000 шофьори, които ще бъдат наети от чужбина за три месеца до Коледа. С тази схема се осигуряват и 5500 визи за работници в птицефермите. Според министъра на транспорта Грант Шапс така ще се гарантира, че няма да има промени в подготовката за празничния сезон.
С това си неочаквано решение правителството на Борис Джонсън прави отстъпка от линията, следвана след Брекзита - за контролиране на имиграцията. Кабинетът продължава да настоява, че страната вече не зависи от чуждестранна работна ръка.
В края на краищата правителството трябваше да отстъпи пред нуждата - в продължение на месеци то не реагираше на предупрежденията за недостиг на шофьори, който се  оценява на около 100 000 места, отбелязва Агенция Франс прес. Недостигът на шофьори наруши и зарежданията с гориво на бензиностанциите. В резултат на това се образуваха дълги опашки въпреки че правителството обяви, че има достатъчно запаси. 
Освен издаването на работни визи ще бъдат предприети и други мерки, за да се гарантират доставките преди Коледните празници, обяви министърът на транспорта Грант Шапс. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във