Банкеръ Daily

Свят

Великобритания ще иска споразумение с ЕС по модела на договора му с Канада

Великобритания ще настоява за подписването на търговско споразумение с Европейския съюз след Брексит по модела на търговския договора межд Канада и ЕС, предаде Ройтерс.

Говорител на премиера Борис Джонсън потвърди това, след като представител на вестник "Таймс" го попита дали правителството в Лондон би желало споразумение, подобно на онова, което сегашният главен преговарящ на ЕС за Брексит Мишел Барние изготви през 2016 г. с канадското правителство.

Става дума за т.нар. Цялостно икономическо и търговско споразумение, подписано между Брюксел и Отава, което елиминира огромна част от вносните мита между ЕС и Канада.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че преговорите за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС няма да бъдат лесни, и се зарече да помогне за това Евросъюзът да бъде успешен след Брекзит, предаде Асошиейтед прес.

Излизането на Великобритания от Евросъюза тази вечер е "трудна раздяла за всички ни, за 27-те държави членки на ЕС и за Германия", посочи Меркел във видеопослание, разпространено от кабинета й.

"Германия иска да остане близък партньор и приятел на Великобритания, защото ни обединяват общи ценности", подчерта Меркел.

Щом Брексит влезе в сила, Великобритания встъпва в преходен период, през който ще договаря условията на новите си отношения с Евросъюза и 27-те му оставащи членки. Меркел изрази надежда да бъде сключено добро дългосрочно споразумение "възможно най-бързо".

Подчертавайки важността на това единството на ЕС да се запази, канцлерът заяви, че "тези преговори със сигурност няма да бъдат лесни", и изтъкна, че много зависи от това колко близка Великобритания желае да остане с блока.

Меркел заяви: "Европейският съюз влиза в тези преговори в добро разположение на духа, но и представлявайки своите собствени интереси, а Великобритания ще направи същото".

Facebook logo
Бъдете с нас и във