Банкеръ Daily

Свят

Великобритания се отказа от ротационното председателство на ЕС

Тереза Мей

Великобритания се отказва от ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2017, съобщи кабинетът на британския премиер.

Тереза Мей заяви, че възнамерява да разговаря открито и откровено за излизането от ЕС с лидерите на Германия и Франция при първото си посещение в чужбина, откакто пое поста, предаде ДПА.

Днес тя ще срещне с германският канцлер Ангела Меркел в Берлин, а утре - с френския президент Франсоа Оланд в Париж.

Меркел ще посрещне Мей с всички военни почести в сградата на канцлерството в центъра на германската столица, след което двете ще имат работна вечеря.

Решена съм излизането на Великобритания от Европейския съюз да е успешно и поради това реших да посетя Берлин и Париж толкова скоро, след като поех поста, посочи в изявление новият британски министър-председател.

Очаква се Мей да каже на Меркел и Оланд, че ще е необходимо известно време, за да се подготвят официалните преговори за "Брексит", казаха от нейната канцелария.

"Не подценявам предизвикателството да се преговаря за излизане от ЕС и твърдо смятам, че възможността да разговарям открито и прямо по проблемите пред нас ще е важна част от успешните преговори", заяви британският премиер.

Искам да отправя ясно послание за значението, което придаваме на двустранните отношения с европейските ни партньори не само сега, а и след като напуснем ЕС, допълни Тереза Мей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във