Банкеръ Daily

Свят

Великобритания реши да напусне ЕС заради външни влияния, смята Туск

Външни влияния са отговорни за решението на Великобритания да напусне ЕС. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск  по повод предложенията на президента на Франция Еманюел Макрон за промени в ЕС и за укрепването на общността. По-рано бе съобщено, че Еврокомисията и Великобритания възобновяват преговорите по Брекзит. Днес в Брюксел ще пристигне екип британски експерти, които ще имат разговори с европейския преговарящ Мишел Барние.

"Изцяло подкрепям начина на мислене на президента Макрон. Нашата най-голяма свобода е демокрацията - свободата да избираме кой ни ръководи, докато външни сили опитват да повлияят на нашите решения във всички избори. Има външни сили против ЕС, които се стараят - открито или тайно - да влияят на европейския демократичен избор и така стана с Брекзит и други европейски кампании", поясни Туск.

Председателят на Европейския съвет предупреди, че това може да се случи отново на изборите за евродепутати през май и призова всички, които ги е грижа за ЕС, да работят в тясно сътрудничество до изборите и след това.

"Не позволявайте политически партии, финансирани от външни и враждебни сили, да решават основните задачи пред ЕС и да определят ръководителите на общностните институции. Не можем да чакаме възраждането на Европа, то трябва да започне сега", добави Туск.

В същото време Великобритания се стреми да компенсира икономическия удар от напускането на общността. Британският премиер Тереза Мей предлага създаване на фонд от 2,11 млрд. долара (1,6 млрд. паунда), който да подпомогне икономическия растеж в общините, подкрепящи Брекзит, най-вече в северната част на Англия. Средствата ще бъдат използвани за създаване на нови работни места, обучение и увеличаване на икономическата активност.

"Фондът за по-силни градове", подробности за който се появиха в медиите миналия месец, се възприема от мнозина като част от усилията на Мей да спечели подкрепа за сделката на Брекзит сред опозиционните депутати лейбъристи, които представляват области, гласували силно в подкрепа на напускането на Европейския съюз. Лейбъристите вече обявиха предложението за вид "подкуп". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във