Банкеръ Daily

Зам.-председателят на Консервативната партия:

Великобритания разполага с ограничен брой възможности за Брексит

Великобритания разполага с ограничен брой възможности за Брексит, заяви пред телевизия "Скай нюз" заместник-председателят на Консервативната партия Джеймс Клевърли, цитиран от Ройтерс.

Клевърли призова депутатите да подкрепят сделката на премиера Тереза Мей за излизане от Европейския съюз, за да не се стигне до Брексит без сделка или въобще да няма Брексит.

Споразумението на Мей бе отхвърлено в петък за трети път от британския парламент. Великобритания трябва да излезе от ЕС на 12 април, ако преди тази дата не постигне сделка с ЕС или Брекзит не бъде отложен за по-дълъг срок.

"В настоящия момент разполагаме с ограничен брой възможности - да напуснем ЕС без сделка, да одобрим сделката на Мей или да рискуваме въобще да няма Брексит. За мен отговорът е изключително прост: трябва да подкрепим сделката на Тереза Мей", изтъкна Клевърли.

Министри от правителството на Тереза Мей заплашват да подадат оставка на фона на споровете за Брексит, съобщи вестник "Сънди таймс".

Най-малко шестима министри привърженици на оставането в Европейския съюз ще подадат оставка, ако Мей подкрепи твърдия Брексит, който ще означава излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

От друга страна министрите, които настояват за излизане от ЕС, ще подадат оставка, ако премиерът подкрепи оставането на Великобритания в митнически съюз с Европейския съюз или участието й в изборите за Европейски парламент през май тази година.

"Сънди таймс" цитира писмо на държавния министър по въпросите на имиграцията Каролайн Ноукс, според която сделката на Мей е мъртва, а отсъствието на Брексит е много по-добър вариант от пълния провал" на приемането на варианта на премиера за излизане от ЕС.

Вестник "Дейли телеграф" написа по-рано, че Тереза Мей има намерение през следващата седмица за четвърти път да внесе сделката си за гласуване в парламента. Изданието отбеляза, че ако и този път споразумението на Мей бъде отхвърлено, то тя ще свика предсрочни парламентарни избори. Вестник "Обзървър" обаче съобщи, че депутати от управляващата Консервативна партия планират да блокират всеки опит на Мей да свика избори, отбелязва ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във