Банкеръ Daily

Свят

Великобритания разхлабва мерките въпреки индийския щам

Британското правителство потвърди днес, че започва в понеделник следващия етап от своя план за смекчаване на антикоронавирусните мерки въпреки тревожното разпространение на индийския вариант в Англия, където бе лансирана ускорена кампания за тестване на населението, предаде Франс прес.

С цел да забави разпространението на варианта В1.617.2 кабинетът проучва и възможността да намали интервала между двете дози от ваксината (до три месеца в момента) или да започне имунизация сред по-младите.

Броят на дневно установяваните случаи в кралството е нараснал от 520 миналата седмица на 1313 в началото на тази седмица, сочат данни на здравните власти. Повечето нови заразени се откриват в Северозападна Англия, а някои в Лондон.

Медиците ще проучат ситуацията, за да разберат как може да се промени ваксинационната кампания, за да бъде възможно най-ефикасна при това разпространение на индийския вариант, обясни пред телевизия "Скай нюз" британският министър, отговарящ за ваксините, Надим Захауи.

Той припомни безпокойството във връзка с възможността този вариант да е по-заразен, но уточни, че за момента няма признаци той да е резистентен спрямо ваксините или "да има по-тежки последици за хората".

Въпреки разпространението му, следено изкъсо от властите, "смятаме, че пътната карта за понеделник остава в сила, тъй като ваксинацията продължава", каза Захауи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във