Банкеръ Daily

Свят

Великобритания разчита ЕС да спази обещанието си за търговско споразумение като с Канада

Великобритания очаква Европейският съюз да изпълни обещанието си да предложи на Лондон сделка за свободна търговия по подобие на тази с Канада, заяви днес министърът на външните работи Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс. Той подчерта, че каквото и да е споразумението, то няма изисква голямо подравняване с правилата на ЕС.

След като в петък Великобритания официално напусна ЕС, двете страни се очаква да започнат през март преговори по бъдеща търговска сделка. Утре премиерът Борис Джонсън ще очертае в реч предложенията си.
Според сведения от "Даунинг стрийт" Борис Джонсън  ще предупреди ЕС, че е готов да приеме митнически проверки по британските граници, ако не може да осигури търговската сделка, която иска. Премиерът по принцип е за канадски стил свободно търговско споразумение, което позволява безтарифна търговия за повечето стоки, но не включва сферата на услугите, в която Великобритания е силно доминираща.

Пристигащите сигнали от Брюксел предполагат, че европейците искат Лондон да продължава да следва правилата на ЕС за стандартите и държавните субсидии, като приеме юрисдикцията на Европейския съд в случай на търговски спорове. Британското правителство обаче е разгневено от опитите на Брюксел да се върне към предишния вариант на споразумението за излизане.

Ето защо се очаква Борис Джонсън да се обърне към ЕС с думите, че няма да приеме обвързване с европейските закони, юрисдикцията на европейските съдилища или да прави отстъпки пред Брюксел за каквото и да е в преговорите, които започват през март. Предполага се също, че премиерът ще изключи облекчаване на разпоредбите за правата на работниците, стандартите за хигиената на храните и защитата на околната среда.

Междувременно лидерката на северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) Арлийн Фостър коментира днес, че ще е трудно да няма никакви нови проверки между Великобритания и Северна Ирландия, ако Лондон се стреми към търговско споразумение, което не е подравнено с ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във